Cvrtila: Idući tjedan gotovo izvješće o prisluškivanju Ostojića

PREDSJEDNIK Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi Vlatko Cvrtila danas je izjavio da bi Vijeće idući tjedan trebalo završiti izvješće o tome je li Protuobavještajna agencija (POA) u skladu sa zakonom pratila i prisluškivala bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića.

"Držim da će izvješće biti gotovo idući tjedan", rekao je Cvrtila novinarima nakon zajedničke sjednice Vijeća i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u Saboru, dodajući da će to izvješće potom podnijeti Odboru.

Napomenuo je da Vijeće radi na izvješću u "više faza" - Ostojićeve predstavke, u kojoj tvrdi da ga je bivši ravnatelja POA-e Franjo Turek nezakonito prisluškivao pod sumnjom da je agent CIA-e, te informacije POA-e da su mjere tajnog praćenja i prisluškivanja prema Ostojiću poduzimane po zakonu, na temelju odluke Vrhovnog suda.

Cvrtila je podsjetio da, po Zakonu o sigurnosnim službama, svaki građanin ima pravo od POA-e zatražiti informaciju o tome jesu li prema njemu poduzimane kakve mjere i vodi li se o njemu baza podataka.

"Pozivajući se na zakon, Ostojić je dobio informaciju od POA-e da su prema njemu bile poduzimane mjere sukladno odluci Vrhovnog suda te da su te mjere prekinute", izvijestio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit je li Ostojić prisluškivan jer je bio agent CIA-e, Cvrtila je odgovorio da su to špekulacije, da takve navode nije vidio u obrazloženju POA-e.

"Moram priznati da je to jedna špekulacija za koju ne mogu nikako govoriti da je istinita", kazao je.

Na zajedničkoj sjednici, Odbor je prihvatio opće izvješće o radu Vijeća, izvješće po predstavkama građana te o nadzornim posjetima članova Vijeća POA-i te Vojno-sigurnosnoj agenciji (VSA) i Obavještajnoj agenciji (OA). Potvrđen je i Poslovnik te Program rada Vijeća.

Govoreći o smjernicama rada Vijeća, Cvrtila je rekao da je Vijeće, od osnivanja u listopadu prošle godine, prvo utvrdilo da su sigurnosne službe donijele sve podzakonske akte i promijenile unutarnji ustroj, što su po zakonu bile dužne učiniti.

Potom je, dodaje, izvršen uvid poštuju li službe odredbe Zakona o sigurnosnim službama te se krenulo na postupanja po predstavkama građana, što je, tvrdi Cvrtila, i središnji dio rada Vijeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara