Dan slobode medija: Sindikat upozorava na kršenja prava novinara na socijalnu sigurnost

TRADICIONALNOM simboličnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorio je danas u povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, da su novinari i medijski radnici i dalje zakinuti za neka temeljna ljudska prava jer mnogi još rade bez zakonskih ugovora i osnovne socijalne sigurnosti.

U proglasu novinarima, medijskim radnicima, vlasnicima medija i javnosti SNH upozorava da novinarima medija u državnom vlasništvu svaki izbori donose novu neizvjesnost, dok oni u malim i lokalnim medijima žive u egzistencijalnoj nesigurnosti i neslobodi.

Ovogodišnjom akcijom SNH želi ukazati na nužnost potpisivanja kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike Hrvatske, o kojem s udrugom poslodavaca pregovara od svibnja prošle godine.

U proglasu, koji je danas pročitan u medijskim kućama, sindikat poziva novinare da organizirano i solidarno brane svoja temeljna ljudska prava i podrže sindikalni tim u pregovorima oko kolektivnog govora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavce pak poziva da prihvate svoj dio odgovornosti za medijske slobode i nastave pregovore oko kolektivnog ugovora, a javnost da podrži novinare u borbi za profesionalna prava i slobodu rada jer je to jedino jamstvo da će mediji odgovorno obavljati svoju društvenu, a ne samo tržišnu ulogu.

U SNH-u tvrde da je peta po redu akcija "Pet minuta gromoglasne tišine" naišla na masovnu podršku novinara i medijskih radnika.

"Od Istre do Dubrovnika i od Vukovara do Rijeke, masovni odziv novinara i medijskih djelatnika u svim vrstama medija, od najvećih do najmanjih, rječita je potvrda poruke SNH o nužnosti zaštite temeljnih, radnih i profesionalnih prava novinara potpisivanjem kolektivnog ugovora", ističe tajnica SNH Marinka Boljkovac-Borković.

Akciji su se, kaže ona, pridružili i novinari u velikom broju medija u susjednim zemljama i cijeloj regiji, a potporu je već ranije uputila i Međunarodna federacija novinara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara