"dani mora" počeli OKRUGLIM STOLOM O "DRUŽBI ADRIJI"

"Dani mora" u organizaciji udruge "Eko Kvarner" počeli su večeras u Omišlju okruglim stolom o "Družbi Adriji", a raspravljalo se o opasnostima koje taj projekt transporta nafte preko nekoliko europskih zemalja do Omišlja predstavlja za okoliš.

Po riječima predsjednika "Eko Kvarnera" Vjerana Piršića najviše je riječi bilo o pravnim aspektima zaštite okoliša i ljudskim pravima. S tim u svezi, istaknuto je da su hrvatski zakoni u tom području dobri i suvremeni, ali da se ne primjenjuju.

Predstavnici Općine Omišalj podržali su to mišljenje. Dio sudionika skupa upozorio je da je u službenom stajalištu Općine Omišlja istaknuta važnost projekta "Družba Adria", a manji značaj dan zaštiti interesa lokalne zajednice pa bi to trebalo izmijeniti.

Predstavnici "Eko Kvarnera" najavili su da će u suradnji s Hrvatskim helsinškim odborom procijeniti u kojoj mjeri projekt "Družba Adria" ugrožava ljudska prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu "Dana mora" sutra će biti održan plivački maraton od Kraljevice do Omišlja, te prosvjedni skup pod nazivom "Ne Družbi Adriji - Da gospodarskom pojasu" u omišaljskoj luci.

Udruga "Eko Kvarner" na skupu će iznijeti "Omišaljsku deklaraciju", u kojoj se ističe da izvršna vlast bez referenduma ne bi smjela pokrenuti ostvarenje projekata koji mogu narušiti prirodnu ravnotežu.

Tu će deklaraciju udruga predložiti svim hrvatskim udrugama kao osnovu za zajedničko djelovanje tijekom predizborne kampanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara