DARFUR: SANKCIJE PROTIV MILICIJE MORAJU SE PROŠIRITI NA KARTUM (NJEMAČKI MINISTAR)

Nacrt američke rezolucije kojom bi se uveo embargo na oružje namijenjeno paravojne jedinice, tzv. milicije, koje haraju Darfurom (zapad Sudana) "mora se odnositi na Sudan u cijelosti", izjavila je u utorak njemačka ministrica kooperacije i razvitka Heidemarie WieczorekZeul.

"Embargo UN-a na oružje mora se ticati Sudana u cijelosti", jer milicija "bez logističke i financijske potpore vlade neće moći nastaviti sa svojim užasnim zločinima", kazala je njemačka ministrica za konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) od srijede.

Usto, odluka Afričke unije da pošalje zaštitne snage od tristo vojnika na to područje "nije dovoljna", kazala je.

U nacrtu američke rezolucije koji je 30. lipnja podnesen u UN-ovu Vijeću sigurnosti, predviđa se i zabrana putovanja za pripadnike milicije, ali se ne predviđaju sankcije protiv sudanske vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada u Kartumu odbacuje optužbe da je naoružala i podupirala arapsku miliciju poznatu pod imenom Janjawid koja napada afričke crnce na zapadu Sudana.

Darfur je, prema podacima UN-a, pogođen trenutno najtežom humanitarnom krizom u svijetu. U sukobu je ubijeno više od deset tisuća ljudi, milijun ih je izbjeglo, a više od sto tisuća sklonilo se u susjedni Čad.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara