54.92.172.79 US
 

Darinko Kosor: Sramotno je da premijer ne zna detalje o najvećoj investiciji u Zagrebu i Republici Hrvatskoj!

Piše: R.I.
petak, 29.11.2013. 14:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Gradske skupštine Grada Zagreba održao je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na jučer danu suglasnost Vlade RH za sklapanje Izravnog sporazuma u odnosu na Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb te na izmjene broj 2 toga ugovora, kojima se utvrđuje pravo koncesionara na privremeno neuplaćivanje koncesijske naknade, ako nastupe okolnosti na koje nije mogao utjecati.

"Sramotno je da premijer ne zna detalje o najvećoj investiciji u Zagrebu i Republici Hrvatskoj", tim se riječima novinarima danas obratio predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor..

"Na žalost, moram ustvrditi da smo bili u pravu. Naime, Grad Zagreb je tek jučer dobio koncesijski ugovor s izmjenama broj 1, a sad vidimo da je Vlada prihvatila i izmjene 2, i time su potvrđene sve naše sumnje da je došlo do izmjena i dopuna osnovnog Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb. Prije svega ovim su potvrđene i naše i sumnje zaposlenih u ZLZ, da se i dalje vode pregovori s francuskim koncesionarom. Već sad se vidi da su bile utemeljene i naše sumnje da će sve promjene Ugovora ići na štetu RH, a u korist francuskog koncesionara. Ne ulijeva nam niti povjerenje, očita, premijerova neupućenost u cijelu problematiku, a još manje usmene garancije ministra Hajdaša Dončića koje do sada nije potkrijepio niti jednim pisanim dokumentom.", rekao je Darinko Kosor.

"Potrebno je istaknuti sljedeće: 
-  ovakvom izmjenom Ugovora RH otvara mogućnost nenaplate koncesijske naknade, a na svoju štetu

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
- gotovo 1000 zaposlenih u Zračnoj luci Zagreb još uvijek nije dobilo garanciju Vlade RH da će njihova prava proizašla iz Kolektivnog ugovora i minulog rada biti osigurana,  čak i ukoliko ih novi poslodavac ne bude mogao isplatiti.
- Još uvijek nema garancije da je koncesionar osigurao sredstva ne samo za plaće veći i za samu realizaciju projekta
- Ukoliko I dođe do realizacije projekta, pitanje je hoće li to biti izvedeno u predviđenom obimu?
- Ukoliko je došlo do izmjene uvjeta međunarodnog natječaja, postavlja se pitanje jesu li te izmjene zakonite?

S obzirom na broj otvorenih pitanja, Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za gospodarstvo i pravna služba pomno će pregledati Ugovor te se nadam da ćemo dobiti odgovore barem na neka od otvorenih pitanja. U međuvremenu ćemo nastaviti pružati podršku radnicima ZLZ, nastojati zaštiti interese Grada Zagreba kao suvlasnika ZLZ, ujedno štiti I interese Republike Hrvatske jer mi smo itekako za realizaciju ovog projekta, ali sukladno zakonskoj regulativi i u korist Republike Hrvatske i Grada Zagreba.”, poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije