54.80.97.221 US
 

DC: Promjenama kaznenog zakonodavstva protiv korupcije i organiziranog kriminala

Piše:
srijeda, 11.2.2004. 13:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POTPREDSJEDNIK DC-a Joško Morić izjavio je danas da promjenama kaznenog zakonodavstva treba pojačati sustav zaštite od organiziranog i gospodarskog kriminala, a ne samo dekriminalizirati lake droge, što je, kako je rekao, suština referme koju predlože SDP.

Za razliku od SDP-a mi u DC-u smatramo da reforma mora biti ozbiljnija, kazao je Morić na konferenciji za novinare.

Izmjenama Kaznenog zakona posebno treba onemogućiti povezivanje korupcije i gospodarskog kriminala, te organizirani gospodarski kriminal koji je, po Morićevim riječima, "možda i veće društveno zlo od droge".

Ustvrdio je da je prošla vlast zastala na tom području nakon što je učinila neke "zakonodavne i organizacijske pomake", dok je USKOK, kao tijelo zaduženo za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, u javnosti zapamćeno tek po "simboličnom imenu".

Sličnu sudbinu doživio je i Nacionalni program za borbu protiv korupcije koji nikada u potpunosti nije zaživio, dok saborsko povjerenstvo za provedbu tog programa nikada nije osnovano, kazao je.

Morić smatra da sve to ukazuje da prošla vlast nije imala političku volju za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala koji, smatraju u DC-u, ozbiljno ugrožavaju razvoj poduzetništva.

Najavio je da će DC uskoro objaviti svoj projekt suzbijanja tih oblika kriminala, te da će učinkovit model suzbijanja korupcije i organiziranog kriminala tražit i u Vladi.

Usprotivivši se prijedlogu SDP-a za dekriminalizaciju posjedovanja manjih količina droge, potpredsjednik DC-a je rekao da bi država trebala organizirati liječenje i edukaciju o opasnostima droge za sve nove konzumente, dok bi svako sljedeće konzumiranje droge trebalo shvaćati kao kazneno djelo.

Smatra da bi država trebala organizirati edukaciju i prevenciju zlouporabe droga u svim odgojno-obrazovnim ustanovama počevši od predškolskih.

Dodao je i da se DC protivi prijedlogu SDP-ovog potpredsjednika Sabora Mate Arlovića da je za ostvarivanje prava na plaću nakon odlaska s državne dužnosti na tom mjestu potrebno provesti najmanje šest mjeseci.

"Mi mislimo da treba propisati obvezu provođenja dvije godine na dužnosti da bi se steklo ovo pravo", kazao je Morić, ustvrdivši da SDP-u nije "palo na pamet" mijenjati odredbe o pravima dužnosnika u vrijeme dok su bili na vlasti.

(Hina) xam yso

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije