DC: U HRVATSKOJ NEMA OPASNOSTI OD "KRAVLJEG LUDILA", bolest se ne smije koristiti kao instrument zabrane uvoza

Branko Šoštarić, voditelj Odjela za transmisivne ebcefalopatije na Hrvatskom veterinarskom fakultetu rekao je danas na konferenciji za novinare u Demokratskom centru (DC) da u Hrvatskoj nema opasnosti od bolesti kravljeg ludila (GSE), jer Hrvatska pripada zemljama u kojima bolest nikada nije dokazana, a rizik njezine pojave je vrlo mali.

Bolest se ne smije koristiti kao instrument zabrane uvoza, jer bi se time kršili standardi EU, što bi za Hrvatsku moglo imati neželjene posljedice, drže u DC-u. Ako Hrvatskoj iz gospodarskih razloga ne odgovara uvoz, onda takav stav treba braniti i opravdati pravim razlozima, a ne koristiti GSE kao pokriće za zabranu uvoza, tim više što su u Hrvatskoj u funkciji već više godina sve potrebne mjere za potpunu zaštitu potrošača, rečeno je na DC-ovoj konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj se provode sve propisane preventivne mjere za zaštitu od te bolesti. Goveda se ne hrane koštanim brašnom kojim se bolest prenosi, kontrolira se promet i obavezno testiraju mozgovi goveda nakon klanja, rekao je Šoštarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je Hrvatska, u svakom slučaju, što se GSE tiče spremna za uvoz goveda iz određenih europskih zemalja, jer može koristiti i koristi svu propisanu dijagnostiku prilikom uvoza iz EU, te u iskorištavanju mlijeka i mesa.

(Hina) xdm ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara