Del Ponte: Istrage protiv 48 osumnjičenih za ratne zločine

Del Ponte: Istrage protiv 48 osumnjičenih za ratne zločine
TUŽITELJSTVO međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) trenutačno vodi istrage protiv 48 osoba za koje se sumnja da su počinili ratne zločine, a sve te istrage bit će okončane kako je i planirano do kraja 2004. godine, izjavila je u petak u Sarajevu glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla Del Ponte.

Del Ponte je u Sarajevo doputovala nakon kratkog boravka u Prištini a tijekom dana posjetit će i Banju Luku kako bi razgovarala s predstavnicima vlasti Republike Srpske. Tužiteljica Del Ponte ponovila je kako je izuzetno nezadovoljna suradnjom vlasti Republike Srpske jer one do sada nisu uhitile niti jednoga osumnjičenika ili optuženika, a također odbijaju dati i dokumentaciju koja je potrebna za vođenje istraga.

Del Ponte je pojasnila kako je u takvoj situaciji bila nužna operacija što su je prošloga tjedna izveli istražitelji suda iz Haaga kada su pretresli urede obavještajno-sigurnosne službe Republike Srpske. "Tada smo došli do određenih dokumenata i sada ih analiziramo", kazala je Del Ponte.

Glavna tužiteljica ICTY-ja također je kazala kako se ozbiljno radi na pripremi procesa u kojemu bi se suđenja za neke ratne zločine prepustila domaćim sudovima na području bivše Jugoslavije.

Ona je potvrdila kako bi neki od takvih slučajeva bili prepušteni sudovima u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, a to se odnosi kako na slučajeve u kojima je istraga već završena tako i na one u kojima se to tek treba dogoditi. Sva suđenja u Haagu, kako je kazala Del Ponte, trebaju biti okončana do kraja 2008. godine no hoće li se to dogoditi ovisi i o tome hoće li do tada Tribunalu biti izručeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući nedavno podizanje optužnice protiv četvorice generala srbijanske vojske i policije Del Ponte je kazala kako oni moraju biti izručeni sudu u Haagu jer se radi o visoko pozicioniranim osobama, a umiješanim u ozbiljne slučajeve koje istražuje Tribunal u Haagu.

Ona je pojasnila kako će se četvorici srbijanskih generala u Haagu suditi zajedno s trojicom bivših srbijanskih dužnosnika koji su ranije optuženi i pritvoreni zbog zločina počinjenih na Kosovu.

Del Ponte je također potvrdila kako je njen ured vodio istragu protiv bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te da je istraga prekinuta "kao i u slučaju predsjednika Tuđmana" nakon što je Izetbegović umro.

"Pripadnici Armije BiH također su činili zločine i naša je dužnost to istražiti", kazala je Del Ponte. Ona je pojasnila kako je Izetbegović bio pod istragom zbog ratnih zločina, no ne i izbog zločina protiv čovječnosti.

Komentirajući slučaj generala Gotovine tužiteljica Del Ponte potvrdila je samo kako će podnijeti prijedlog za proširenje optužnice u ovom slučaju. To će se, po njenim riječima, dogoditi narednoga tjedna. Del Ponte nije željela pojašnjavati što bi proširena optužnica protiv Gotovine mogla sadržavati istaknuvši kako se o tome najprije treba očitovati sud, jer prijedlog za proširenje optužnice mora potvrditi sud.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara