Del Ponte potvrdila da Plavšić neće svjedočiti protiv Miloševića

BIVŠA predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, osuđena na 11 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, neće svjedočiti na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), izjavila je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak agenciji AFP.

Vlasti u Švedskoj, gdje Plavšić izdržava kaznu, objavile su krajem prošloga tjedna da je ona prebačena u Haag radi svjedočenja.

"Ona je bila ovdje u Haagu radi pojavljivanja pred sudom. Nakon sastanka s njom odlučili smo odustati od njezinog svjedočenja (na suđenju Miloševiću), među ostalim zato što su nam ostala još samo dva dana za dokazni postupak", kazala je Del Ponte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izjavi koju je dala uz priznanje krivnje za progon kao zločin protiv čovječnosti, temeljem koje je u veljači 2003. osuđena na 11 godina zatvora, Biljana Plavšić označila je Miloševića kao jednog od najodgovornijih za kampanju etničkog čišćenja provedenu protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva u BiH.

Del Ponte je istodobno najavila kako bi Biljana Plavšić mogla dobiti poziv da se pojavi na drugim haškim suđenjima.

Optužba u procesu protiv Miloševića svoj će dvogodišnji dokazni postupak završiti ovoga četvrtka. Za posljednje dva radna dana, u srijedu i četvrtak, tužitelj Geoffrey Nice najavio je iskaze dva zaštićene svjedoka i dva vještaka tužiteljstva, a moguće je i svjedočenje bivšeg mirovnog posrednika u BiH Carla Bildta.

Miloševiću se od 12. veljače 2002. pred ICTY-em sudi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom tri velika rata vođena 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije: u Hrvatskoj (1991-1995.), na Kosovu (1998-1999.) i u BiH (1992-1995.) Za sukob u BiH, koji je imao najteže posljedice s više od 200.000 žrtava, Miloševiću se sudi i za genocid.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara