Del Ponte predala sudu na potvrdu proširenu optužnicu protiv Gotovine

Del Ponte predala sudu na potvrdu proširenu optužnicu protiv Gotovine
GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte, izjavila je u srijedu u Bruxellesu kako još uvijek vjeruje da je general Ante Gotovina u Hrvatskoj i potvrdila da je tužiteljstvo predalo sudu na potvrdu proširenu optužnicu protiv njega.

"Nemam svježih informacija o Gotovini, ali još uvijek vjerujem da je u Hrvatskoj", izjavila je Del Ponte nakon sastanka s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Havierom Solanom.

Napomenula je kako su bjegunci Haaškog suda (ICCY) najsigurniji u svojim zemljama.

Na pitanje o informaciji da je Tužiteljstvo podnijelo proširenu optužnicu protiv Gotovine, Del Ponte je kazala kako "može potvrditi da je podnijela proširenu optužnicu i da očekuje potvrdu nadležnog suca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasila je da je trenutačno glavna preokupacija Tužiteljstva suradnja sa Srbijom "i činjenica da je Beograd postao utočite za ratne zločince", uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"U Srbiji ima oko 15 optuženih bjegunaca, a prema informacijama iz vjerodostojnog izvora sada je čak i Radovan Karadžić u Beogradu. Beograd je sada utočište za naše bjegunce. Nakon pritiska SFOR-a u BiH, tamo se sklonio i Karadžić", rekla je Del Ponte.

"Dvojica najodgovornijih za ratne zločine tijekom sukoba Mladić i Karadžić, sada su u Beogradu", naglasila je tužiteljica i pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju. Sastanak sa Solanom ocijenila je značajnim, zbog razmjene informacija o tome što tužiteljstvo očekuje od vlada zemalja u regiji.

Kazala je da je Solani prenijela informacije vezane uz Hrvatsku u koju Solana dolazi idućeg tjedna.

Prema izvorima EU, Carla del Ponte izvijestila je Solanu da je uspostavila kontakt s novim hrvatskim vlastima, te da od njih očekuje da počnu djelovati. Nakon Solane Del Ponte će se u Bruxellesu sastati s predstavnicima Europske komisije, a poslije podne će održati razgovore u sjedištu NATO-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara