Del Ponte razgovarala s Verheugenom o suradnji s Hrvatskom

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte razgovarala je u srijedu telefonom s povjerenikom Europske unije za proširenje Guenteherom Verheugenom o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, izjavila je za Hinu njezina glasnogovornica Florence Hartmann.

Europska komisija najavila je objavljivanje avisa o hrvatskoj kandidaturi u sljedeći utorak nakon sjednice u Strasbourgu, a suradnja s Haškim sudom jedna je od ključnih pretpostavki za dobivanje pozitivnog avisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hartmann nije željela otkriti nikakve detalje razgovora Del Ponte - Verheugen. Glavna haška tužiteljica do utorka nema planiran nikakav odlazak u Bruxelles.

Velika Britanija i Nizozemska, koje nisu dovršile ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju i suradnji Hrvatske s EU, dosljedno ponavljaju kako je pozitivna ocjena haške tužiteljice o suradnji s Hrvatskom uvjet za pozitivni avis.

Europska komisija svoje mišljenje prosljeđuje Europskom vijeću, koje donosi konačnu odluku o davanju statusa kandidata i datumu početka pregovora o punopravnom članstvu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara