Del Ponte zabrinuta zbog nove srbijanske vlade koju podupire miloševićev SPS

GLAVNA tužiteljica Haškoga suda (ICTY) Carla del Ponte izrazila je zabrinutost izgledima za suradnju s novom srbijanskom vladom koju podupire Socijalistička partija Srbije (SPS) haškog optuženika Slobodana Miloševića, u intervjuu za subotnje izdanje talijanskog dnevnika "Corriere della Sera".

"Ne krijemo zabrinutost, premda su odnosi s Beogradom zamrznuti već mjesecima", kazala je Del Ponte komentirajući formiranje nove srbijanske vlade uz potporu Miloševićeve stranke.

Nema suradnje s Beogradom gdje bivše čelnike bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića nazivaju "svojim junacima" ali "ako postoji volja za suradnjom onda će je biti bez obzira tko je u vladi", ustvrdila je tužiteljica.

Primjedbu "New York Timesa" kako time što stalno ponavlja "Srbi nam ne žele predati Karadžića i Mladića" udaljuje trenutak njihova uhićenja, Del Ponte je nazvala "smiješnom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je smiješno. Ja to govorim nakon što ih se nije uspjelo uhititi. Moj je krik poziv u pomoć, kao kada sam doznala da je Karadžić bio u Beogradu prije dva tjedna".

Na pitanje je li o tome obavijestila Beograd, Del Ponte je odgovorila kako je informaciju dobila upravo od onih koji su ga mogli uhititi.

Haško tužiteljstvo ima na popisu 21 osobu za kojom se traga uključujući tu Karadžića, Mladića i hrvatskog generala Antu Gotovinu, objasnila je Del Ponte i dodala kako "ima vremena do kraja 2004. za podnošenje optužnica. Do tog datuma veliki bjegunci će morati biti u Haagu ili ih u suprotnome neću moći procesuirati".

Glede procesa protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, Del Ponte je rekla kako sada očekuje da će on tijekom iznošenja obrane predočiti svoje karte, te da ima određenu prednost jer je "osobno prisustvovao događajima, dok smo mi morali proučavati zapise". Napomenula je kako je kao svjedoke optužbe protiv Miloševića htjela dovesti i druge osobe ali se one nisu odazvale. Za svjedočenje je potrebna hrabrost, koju nemaju svi, rekla je Del Ponte.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara