Del Ponte zahtjeva brzo izručenje srbijanskih generala

VLASTI u Srbiji imaju obvezu u najkraćem roku izručiti četvoricu optuženih generala vojske i policije i ne mogu odugovlačiti s njihovom dobrovoljnom predajom ili uhićenjem, upozorila je u subotu glasnogovornica glavne haške tužiteljice Florance Hartmann.

"Svako odgađanje je kršenje obveza i stavlja Srbiju u tešku situaciju", a u slučaju nezadovoljavajućeg odgovora iz Srbije glavna tužiteljica Carla del Ponte izvijestit će Vijeće sigurnosti UN-a, rekla je Harmann u izjavi za Radio B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović kazao je u subotnjem intervjuu beogradskom listu "Danas" da će "policija, imajući u vidu zakonske obaveze o suradnji s Haškim tribunalom, postupiti u skladu sa zakonom ako se general Sreten Lukić ne preda dragovoljno", a da su "ostale odluke u nadležnosti Srbije i Crne Gore i za to nadležnog ministra". Lukić je načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije.

Prije samo nekoliko dana Mihajlović je rekao kako "on neće biti taj ministar koji će Den Haagu isporučiti optužene generale".

Haško tužiteljstvo je prije nekoliko dana objavilo optužnice protiv generala Vojske SCG i MUP-a Srbije Nebojše Pavkovića, koji je u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine bio zapovjednik Treće armije Vojske SR Jugoslavije, zapovjednika Prištinskog korpusa VJ Vladimira Lazarevića, načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića, te policijskog generala Sretena Lukića, koji je u 1999. godine bio zapovjednik srbijanskih policijskih snaga na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara