Demokratski blok ipak formira novu srbijansku vladu?

PREDSTAVNICI tri stranke demokratskog bloka, Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, G17 Plus Miroljub Labus i koalicije Srpskog pokreta obnove (SPO) i Nove Srbije (NS) Vuk Drašković i Velimir Ilić, nakon sastanka održanog u petak navečer, najavili su da ipak postoji mogućnost da bude formirana vlada Srbije.

Predsjednik DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je novinarima da je Srbija "bliža vladi nego izborima", te najavio da će idućih dana,"nakon dodatnih konzultacija", biti jasno da li demokratski blok raspolaže većinom u parlamentu. "Kako sada stvari stoje, mislim da će ta većina biti osigurana", kazao je Koštunica.L

Lider NS-a Velimir Ilić uvjeren je da će vlada dobiti podršku, a da će ona biti tražena i od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i Zorana Živkovića, dok je lider SPO Vuk Drašković kazao da će Glavnom odboru svoje stranke - čiji je sastanak najavljen za nedjelju - predložiti da se ne ulazi u manjinsku vladu koju će podržavati Socijalistička partija Srbije (SPS), dok je na njenom čelu Slobodan Milošević. "Postavili smo određene uvjete i mandataru i SPS-u. Ipak se nadamo da Će DS podržati manjinsku vladu", kazao je Drašković, koji je i ranije tražio od SPS-a da se odrekne Miloševića. Od buduće vlade, naglasio je, SPO traži da "apsolutno i energično istraži i rasvijetli i privede pravdi sve počinitelje, organizatore i nalogodavce zločina na Ibarskoj magistrali", kao i ubojice Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije i svih drugih zločina počinjenih od "terorističkog režima Slobodana Miloševića od 1990. godine do 5. listopada 2000. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dužnosnik SPS-a Ivica Dačić komentirao je u subotu za Radio B92 zahtjev Vuka Draškovića da se odrekne Miloševića riječima da je ta stranka "spremna pomoći formiranju vlade, a kadrovska pitanja u SPS-u su tema kongresa SPS-a, kad bude zakazan". "Znači, naš je stav poznat, a za sve ostalo, ako nema dogovora, rješenje su izbori?, kazao je Dačić.

Ako dogovora oko podrške vladi ne bude idućega tjedna, kako je ranije najavljeno, krajem idućega tjedna mogli bi biti raspisani novi parlamentarni izbori, a pojedini srbijanski mediji - pozivajući se na izvore iz DSS-a Vojislava Koštunice - objavili su u petak da bi izbori mogli biti zakazani za početak travnja.

(Hina) ttag br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara