Dio zaposlenika Zagreb filma protiv vodstva tvrtke

NAKON kaznene prijave podnesene protiv bivšeg direktora Zagreb filma, dio zaposlenika te tvrtke tvrdi da i "novo vodstvo, pod utjecajem Hrvatske narodne stranke, uništava tu kulturnu instituciju", dok donedavni i sadašnji direktor te optužbe opovrgavaju.

Tahir Mujčić, umjetnički savjetnik u Zagreb filmu, rekao je danas za Hinu da novi direktor Damir Belošević nije dovoljno stručan za vođenje Zagreb filma, s obzirom da je završio samo višu Grafičku školu, te da se u toj kući više ne proizvode "art" filmovi.

Po njegovim riječima, kako je Zagreb film pod kontrolom HNS-a, jer je predsjednik Nadzornog odbora Boris Blažeković glasnogovornik HNS-a, on čelnike te stranke drži odgovornima za stanje u tvrtci.

(Boris Blažeković ranije je u medijima izjavio da HNS nema nikakve materijalne koristi od Zagreb filma)

Mujčić je podsjetio na nedavnu inicijativu vodstva Zagreb filma da dobije kino "Tuškanac", koje je trebalo biti dodijeljeno Filmskom centru ili alternativnoj sceni HNK, a kojoj je cilj to kino "pretvoriti u ugostiteljski objekt".

On smatra da bi se za spas Zagreb filma trebao smijeniti cijeli Nadzorni odbor tako da u njemu budu isključivo filmski stručnjaci, smanjiti utjecaj političkih stranaka i raspisati natječaj za direktora na koji bi se prijavili profesionalci.

Mujčić je u Zagreb filmu od 1998., a od 2001. je na bolovanju. Novi direktor, kaže, odlučio mu je dati otkaz, što još nije realizirano.

Damir Belošević izjavio je da za njegova kratkog mandata (od ožujka 2003.) nije učinjena nikakva šteta tvrtci, već je napravljen veliki pomak prema njenoj stabilizaciji, "što dokazuju zaustavljeni trend povećanja gubitaka, povratak autora i novi projekti".

Napomenuvši da ni jednom radniku nije otkazan Ugovor o radu, Belošević kaže da "neki radnici u Zagreb filmu do sada nisu imali radne navike, kao ni stvarne radne obveze, već su samo koristili svoja prava po Kolektivnom ugovoru".

"Kako je svaki ugovor sklopljena dvosmjerna komunikacija, uz prava, radnik mora imati i obveze. Tražeći poštivanje radnih obveza neki radnici nisu zadovoljni i vjerojatno iznose razne proizvoljne insinuacije", ocijenio je Belošević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ističe da "ispunjava sve uvjete natječaja za direktora trgovačkog društva u vlasništvu grada Zagreba" te da nikada nije bio član niti jedne političke stranke.

Odbacio je i tvrdnje da se više ne snimaju umjetnički filmovi te je kao primjer naveo filmove "Sub Rosa" Katje i Nikole Šimunića, "Složeni predosjećaj" Duška Gačića, "Metahead" Branka Farca, "Veličina je važna" Anamarije Vidaković, "Unplugged" Stjepan Mihaljević i "Iskupljenje" Davora Međurečana, koji se sada rade.

Podsjetio je i da je film "Kamov", grupe autora završen prije tri mjeseca, da se snimaju dva dokumentarna filma, tri pilot epizode mogućih animiranih serijala i nekoliko komercijalnih spotova.

Dio zaposlenika, koje zastupa odvjetnik Krešimir Krsnik, nedavno je podnio kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv bivšeg direktora Damira Demonje.

Oni ga sumnjiče, među ostalim, za navodni uvoz odjevnih predmeta za vlastite potrebe, za malverzacije s računima student-servisa i putnih naloga, za snimanje promidžbenog filma za HNS bez naknade te za zapošljavanje djelatnika koji su već bili zaposleni u HNS-u.

Damir Demonja demantira optužbe ističući da je revizija za prošlu godinu pokazala da u financijskom poslovanju Zagreb filma "nije bilo nikakvih nepravilnosti i kaznenih djela".

Demonja je rekao da je krajem 2001., kada je preuzeo dužnost direktora, Zagreb film bio u gubitku oko 770 tisuća kuna, a ne "u plusu" što pojedinci tvrde. Također, napominje da je, kad je smijenjen, "knjigovodstveni gubitak bio 1,4 milijuna, a ne 1,6 milijuna", što se pisalo u medijima.

Ocijenio je da su optužbe da je djelovao pod utjecajem HNS-a, pretjerane i da od njega "nitko iz HNS-a nikada nije tražio usluge". Naveo je da više nije član te stranke.

(Hina) ag sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara