54.92.174.251 US
 

DIP donio obvezatne upute broj V o stranim promatračima

Piše:
subota, 25.10.2003. 15:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DR\AVNO izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je danas Obvezatne upute broj V o pravima i dužnostima stranih promatrača.

Strani promatrači imaju pravo pratiti izborni postupak, a posebno promatrati provedbu izbora te rad izbornih povjerenstava na svim razinama i biračkih odbora, priopćio je DIP.

Svoj status promatrač dokazuje iskaznicom, koju izdaje DIP, i dužan ju je nositi vidljivo istaknutu i predočiti izbornom tijelu čiji rad namjerava promatrati.

Ima pravo uvida u cjelokupni izborni materijal, biti nazočan radu nadležnog izbornog povjerenstva za vrijeme održavanja sjednica, upozoravati na uočene nepravilnosti, biti nazočan radu biračkog odbora - od pripremanja biračkog mjesta prije njegova otvaranja, za vrijeme glasovanja i prebrojavanja glasačkih listića do utvrđivanja rezultata glasovanja.

Izborna tijela dužna su stranim promatračima omogućiti promatranje svoga rada. Strani promatrač smije dolaziti i odlaziti s biračkog mjesta, ne remeteći postupak glasovanja i rad biračkog odbora.

Ne smije ometati rad izbornog tijela - odgovarati na eventualne upite birača, ni tonski ili video snimati rad izbornog tijela. Ne smije nositi oznake političkih stranaka, udruga nacionalnih manjina, oznake ili fotografije kandidata ili na bilo koji drugi način utjecati na birače.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najnovije