54.156.37.174 US
 

DIP objavio obrasce za postupak izbora i pravila za promatrače nevladinih udruga

Piše:
petak, 24.10.2003. 19:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je danas Obvezatne upute broj IV kojima se propisuju obrasci za postupak izbora, te Pravila o pravima i dužnostima promatrača nevladinih udruga.

Obvezne upute broj IV sadrže obrasce izjava o prihvaćanju dužnosti člana stalnog sastava izbornog povjerenstva, te o prihvaćanju dužnosti predsjednika, člana i njihovih zamjenika biračkog odbora za provedbu izbora zastupnika u Hrvatski sabor.

Obvezne upute br. IV sadrže i propisane obrasce rješenja o određivanju biračkih mjesta, o imenovanju biračkog odbora, kao i imenovanju biračkog odbora za glasovanje birača na službi u Oružanim snagama, za glasovanje na brodovima pod hrvatskom zastavom te odbora za glasovanje birača lišenih slobode.

Obveznim uputama br. IV propisani su i obrasci glasačkog listića za izbor zastupnika u Hrvatski sabor na kojem se glasuje za jednu od lista, te glasačkih listića za izbor predstavnika nacionalnih manjina.

U Pravilima o pravima i dužnostima promatrača nevladinih udruga navodi se da nevladine udruge imaju pravo pratiti izborni postupak, napose promatrati provedbu izbora i rad izbornih povjerenstava te biračkih odbora. To pravo imaju udruge registrirane za nezavisno promatranje izbornih postupaka ili promicanja ljudskih i građanskih prava, koje u roku od osam dana od raspisivanja izbora od DIP-a zatraže dozvolu. Najkasnije osam dana prije održavanja izbora udruge su DIP-u dužne dostaviti popis imena svojih promatrača.

Izbornom tijelu čiji rad namjerava promatrati, predstavnik udruge dužan je pokazati iskaznicu koju mu je izdao DIP. Izborno tijelo ne smije isključiti promatranje, ali smije ograničiti broj promatrača ako nedostatak prostora ili drugi neotklonjivi razlozi ne dopuštaju istovremeno promatranje svim promatračima.

Promatrači imaju pravo uvida u cjelokupni izborni materijal, a smiju biti nazočni i sjednicama nadležnog izbornog povjerenstva. Oni mogu upozoravati na uočene nepravilnosti i zahtijevati njihovo otklanjanje, te u zapisnik stavljati svoje primjedbe.

Na dan izbora promatrači imaju pravo pratiti rad biračkog odbora od pripremanja biračkog mjesta prije otvaranja, za vrijeme glasovanja, prebrojavanja listića i utvrđivanja rezultata, te stavljati primjedbe u zapisnik. Na biračkom mjestu promatrači ne smiju odgovarati na upite birača, kao ni tonski ili video snimati rad izbornog tijela.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije