DIP: Obvezatne upute broj XII. za birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) izdalo je danas Obvezatne upute broj XII. u vezi s glasovanjem birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, ali se na dan izbora zateknu izvan granica Hrvatske, mogu ostvariti svoje biračko pravo na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj glasuju na biračkim mjestima u inozemstvu za liste XI. izborne jedinice, a dužni su prije glasovanja biračkom odboru predočiti dokaz o državljanstvu, dokaz o identitetu i dokaz o prebivalištu u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a na dan izbora se zateknu u inozemstvu, glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske na biračkim mjestima prema svom prebivalištu - za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište (I. do X. izborne jedinice), odnosno kandidate u XII. izbornoj jedinici.

Biračima koji na dan izbora neće glasovati u Republici Hrvatskoj, nadležno tijelo državne uprave izdat će, na njihov zahtjev, potvrdu za glasovanje u inozemstvu, koju birači mogu zatražiti odmah nakon raspisivanja izbora.

Biračima koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nastanjeni su ili trajnije borave u inozemstvu birački odbor će na biračkom mjestu u inozemstvu dopustiti glasovanje bez potvrde za glasovanje u inozemstvu.

Takav birač dužan je biračkom odboru predočiti dokaz o hrvatskom državljanstvu i biračkom pravu, dokaz o identitetu i dokaz o trajnijem boravku u inozemstvu. Takvi birači glasuju za liste one izborne jedinice u kojoj imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj ili za zastupnike nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara