54.198.122.70 US
 

DIP: Prvi rezultati parlamentarnih izbora dva sata nakon zatvaranja birališta

Piše:
utorak, 21.10.2003. 15:22
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA DANAŠNJOJ, prvoj konferenciji DIP-a o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju 23. studenoga, odnosno 22. i 23. na biralištima izvan Hrvatske, objavljeno je da već od ponoći teku izborni rokovi. Također je rečeno da su obrasci za predlaganje lista političkih stranaka, koalicijskih i nezavisnih lista te kandidata za zastupnike nacionalnih manjina već u svim prodavaonicama "Narodnih novina".

Crnić je izvijestio da je DIP donio potrebne obvezatne upute o izbornim rokovima, o postupku kandidiranja te o obrascima za kandidiranje.

Prema obvezatnim uputama, do 3. studenoga u ponoć sve izborne liste moraju stići u DIP, uključujući i one koje se šalju poštom.

Liste za sve izborne jedinice (osim za nacionalnu manjinu) mogu predlagati političke stranke i stranačke koalicije, te skupine građana, ali te neovisne (građanske) liste moraju biti poduprte s najmanje 500 potpisa birača.

Na svakoj listi treba biti 14 kandidata, te će sve ispod tog broja biti nevažeće.

Kandidate za zastupnike nacionalnih manjina mogu predložiti političke stranke i koalicije stranaka, a kandidature nezavisnih kandidata pripadnika i udruga nacionalnih manjina moraju imati potpise 100 svojih birača.

DIP će do 5. studenoga objaviti sve pravovaljane kandidature kao i zbirne liste pravovaljano predloženih lista za svaku izbornu jedinicu.

Tim danom počinje službena izborna promidžba koja traje do 21. studenoga u ponoć, kada počinje izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja birališta 23. studenoga u 19 sati, a ne kako je ranije bilo do ponoći. Prvi neslužbeni rezultati izbora bit će objavljeni u 21 ili 22 sata, rečeno je na konferenciji za novinare.

Sva će birališta biti otvorena od 7 do 19 sati.

Crnić je upozorio da rok za konstituiranje Sabora od 20 dana nakon provedenih izbora teče od proglašenja službenih rezultata, a ne od dana izbora, a oni će biti proglašeni kada u DIP stigne i zadnje izvješće s najudaljenijeg biračkog mjesta.

Crnić je pozvao građane da do 8. studenoga u nadležnim uredima državne uprave provjere jesu li upisani u biračke popise i jesu li upisani točni podaci, osobito o nacionalnoj pripadnosti. Kako se ne bi ponovili problemi s glasovanjem birača upisanih kao muslimani, Crnić je naglasio da se u Hrvatskoj priznaje bošnjačka nacionalna manjina i da se glasuje za bošnjačkog predstavnika.

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele ostvariti svoje biračko pravo moraju biti upisani u Središnji izborni popis u Zagrebu. Na izborima 2000. u taj je popis bilo upisano 350 tisuća birača, koji su mogli glasovali u 48 zemlja i na 141 biračkom mjestu, a to je pravo iskoristila trećina birača.

Crnić je naveo da ga je ministar vanjskih poslova Tonino Picula danas izvijestio da je to ministarstvo već kontaktiralo s nadležnima u drugim zemljama o provođenju izbora. Tek od danas počinju i službeni dogovori, jer su oni do raspisivanja izbora samo neslužbeni, objasnio je Crnić.

Svi dokumenti i podaci o izborima dostupni su na web-stranci DIP-a na Internet adresi www.izbori.hr.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije