DIP: vrlo mali odziv na manjinske izbore

Manjinski izbori na kojima svoje predstavnike u savjetodavnim tijelima i tijelima vlasti u jedinicama lokalne i područne samouprave biraju pripadnici nacionalnih manjina do 11 sati protekli su uredno, s malim odzivom birača, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Kao i na manjinskim izborima u svibnju, u prosjeku je najveći odziv Bošnjaka. No, iza 31-postotnog odziva predstavnika Bošnjaka na županijskoj razini stoji samo 20 birača, a iza 29-postotnog odziva za članove vijeća na razini općine 22 birača.

Danas pripadnici nacionalnih manjina na ponovljenim i dopunskim izborima biraju članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama, te na dopunskim i članove predstavničkih tijela u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Od 413 raspisanih izbora za vijeća i predstavnike danas se odražavaju samo 162 jer za ostale nije bilo kandidata. Izbori se ponavljaju jer je u svibnju izabrano manje od polovice mogućih vijeća i predstavnika, te zato što dio vijeća nije imao puni broj članova.

Dopunski izbori za članove predstavničkih tijela iz reda pripadnika nacionalnih manjina odražavaju se u jednoj županiji, tri grada i 14 općina, te u dvjema općinama u kojima su pripadnici hrvatskog naroda u manjini.

Predsjednik DIP-a Ivica Crnić rekao je da se - s obzirom na to da se radi o četiri vrste izbora na više razina u kojima se biraju predstavnici više manjina - prosječni odziv na izbore još ne može iskazati, ali izlazak je slabiji nego što je bio na manjinskim izborima održanim u svibnju, kada je na izbore na razini županije izašlo oko 10 posto pripadnika nacionalnih manjina upisanih u birački popis, a na razini grada oko 22 posto.

Do 11 sati izašlo je i oko 25 posto Čeha na izbore za članove vijeća na razini općine. Na dio izbora za članove i predstavnike nisu se odazvali pripadnici albanske, bugarske, crnogorske i slovenske manjine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je glasovalo najviše birača srpske nacionalne manjine, do 1800 na razini županije za članove vijeća, ali to je manje od dva posto birača te nacionalne manjine.

Glasovalo je i 667 pripadnika talijanske manjine na razni županije za članove vijeća, ili nešto manje od četiri posto.

Najveći odziv po županijama je u Varaždinskoj županiji, gdje je glasovalo gotovo 35 posto Bošnjaka, od gradova vodi Cres, u kojem je glasovalo 40 posto Talijana, a od općina Omišalj, s gotovo 35 posto Bošnjaka koji su glasovali.

Slab je i odziv pripadnika hrvatskog naroda za izbor svojih predstavnika u općinskim vijećima Šodolovaca i Markušice, samo 0,72 posto. U Šodolovcima su glasovala samo tri birača, a u Markušici nijedan.

Crnić je rekao kako je veći odziv birača za tijela lokalnih vlasti nego za savjetodavna vijeća i predstavnike, te je napomenuo da birači prepoznaju gdje se stvarno odlučuje. Potkrijepio je to primjerom Roma - za vijeća i predstavnike glasovalo ih je oko 3,5 posto, a za predstavničko tijelo oko 18 posto.

(Hina) xggb ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara