Do kraja godine službena populacijska politika

DO KRAJA ove godine Hrvatska bi prvi put trebala dobiti službenu populacijsku politiku, najavljeno je nakon današnjeg, prvog sastanka Vladina Savjeta za politiku stanovništva.

Prijedlog populacijske politike za oko mjesec dana trebala bi izraditi uža radna skupina Savjeta, potom bi se o tom dokumentu očitovali Vlada i Hrvatski sabor.

Nadamo se da će Sabor to učiniti konsenzusom i da će taj dokument postati obveza za sve sljedeće sabore i vlade, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Do kraja ožujka, odnosno početka travnja trebao bi biti gotov nacrt posebnog zakona u kojemu bi bile koncentrirane mjere kojima bi se ostvarili ciljevi zacrtani u populacijskoj politici.

Kao potpora toj politici mijenjali bi se i neki drugi zakoni s ciljem da se poboljša položaj žena na tržištu rada.

O toj će temi pak, najavila je Kosor, u četvrtak tematski raspravljati Gospodarsko-socijalno vijeće.

Akademik Alica Wertheimer Baletić je rekla da će načela hrvatske populacijske politike biti ista načelima koja podržava međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To pak znači da bi se populacijska politika koncipirala kao dio ukupne razvojne politike, a ne kao politika za sebe.

Potpredsjednica Kosor je dodala da članovi Savjeta danas nisu razgovarali o sredstvima za rad Savjeta, kao ni o svojim naknadama.

Kad je riječ o sredstvima potrebnim za zaustavljanje negativnog demografskog trenda, demograf Jakov Gelo ističe kako će ta sredstva ovisiti o postavljenim ciljevima.

Ako nam je cilj bio negativan trend promijeniti u pozitivan, onda će sigurno trebati veća sredstva nego ako želimo samo zaustaviti postojeći negativan trend, kaže Gelo.

Da bi Hrvatska za 50 godina imala isti broj stanovnika trebala bi za 50 posto povećati broj živorođene djece, upozorio je poznati demograf.

Naglasio je da bi, nastavili se sadašnji trend po kojemu Hrvatska u 12 godina izgubi grad od 80 tisuća stanovnika, za pola stoljeća broj stanovnika bio bi dvostruko manji.

Vladin Savjet za politiku stanovništva okupio je različite stručnjake od liječnika do demografa, kao i predstavnike crkve, sindikata, poslodavaca, nevladinih udruga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara