DOGOVOREN NASTAVAK SURADNJE OSIJEKA I PEČUHA

Gradonačelnici Osijeka i Pečuha Zlatko Kramarić i Laszlo Toller potpisali su na današnjoj zajedničkoj sjednici Gradskih vijeća tih gradova u Osijeku zajedničku izjavu o nastavku prijateljstva i suradnje.

Potpisivanjem izjave i zajedničkom sjednicom Gradskih vijeća obilježena je 30. obljetnica Povelje o suradnji Osijeka i Pečuha, potpisane u svibnju 1973.

U tekstu zajedničke izjave, uz ostalo, potvrđuje se uspješan razvoj suradnje tih gradova u proteklih 30 godina te navodi kako će se u idućem razdoblju težište suradnje usmjeriti ka gospodarstvu, ali i kulturi, školstvu i zaštiti manjina.

Posebice je spomenuto povezivanje srednjoeuropskog prostora paneuropskim koridorom 5C Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče, s uvjerenjem da će taj projekt poticati razvoj toga područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kramarić je izrazio uvjerenje da će grad Pečuh, budući da će Madžarska uskoro priključiti Europskoj uniji, "moći znatno pomoći pripremi Osijeka i toga hrvatskog područja za priključenje europskim integracijskim tokovima".

Podsjetivši na protekla tri desetljeća uspješne suradnje dvaju gradova, Toller je ocijenio kako suradnju treba nastaviti slobodnim protokom ljudi i robe radi budućeg članstva u EU.

U sklopu proslave 30. obljetnice suradnje Osijeka i Pečuha u Parku kralja Petra Krešimira IV. puštena je u rad "Fontana prijateljstva", a za popodne je najavljeno polaganje vijenaca pred pločom postavljenom u spomen na prihvat madžarskih izbjeglica u Osijeku u vrijeme madžarske revolucije 1956.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara