DOMAĆI GOLUBOVI SLIJEDE CESTE

Britanski znanstvenici uspjeli su otkriti kako golubovi pronalaze put kući: jednostavno slijede glavne ceste. L

Neki se golubovi tako strogo drže prometnica da potpuno ignoriraju kraće putove, slijede ceste razne petlje i križanja da bi poput vozača izabrali izlazak za put do golubarnika.

Znanstvenike s oxfordskog sveučilišta koji pročavaju ponašanje životinja iznenadilo je to otkriće nakon deset godina proučavanja golubova.

"Ukratko, čini se da je pticama mentalno lakše slijediti glavne prometnice; one pojednostavljuju svoj put koliko god je to moguće".

Njegov tim izveo je desetke testova u Oxfordshireu, puštajući ih na udaljenosti između 15 i 30 kilometara od njihovih golubarnika, a svakome na leđima postavljen je sićušan GPS uređaj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je komično gledati skupinu ptica koje smo pustili pokraj glavne prometnice. Slijedili su cestu do prvog križanja, gdje su sve krenule desno pa do sljedećeg križanja kad su sve skrenule lijevo", rekao je Guilford.

Svi golubovi nisu skrenuli u isto vrijeme, ali bilo je dovoljno prigoda da znanstvenici ustanove obrazac u njihovu ponašanju.

"To nam je itekako važno jer se time počinje razaznavati kakva je ptičja memorija i kako ptice doživljavaju zemljovid. Ostaje zagonetkom što su golubovi i ostale ptice činili prije nego što smo mi pretrpali krajolik svim tim crtama", rekao je.

(Hina) xbvoj ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara