DRNOVŠEK I KLESTIL ZADOVOLJNI BILATERALNIM ODNOSIMA

Odnosi Slovenije i Austrije jako su se popravili u zadnjih 12 godina otkako je Slovenija samostalna, a preostala otvorena pitanja riješit će se u budućnosti, ocijenili su u petak nakon svojih razgovora na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik Janez Drnovšek i austrijski predsjednik Thomas Klestil.

Drnovšek i Klestil složili su se da odnosi između Ljubljane i Beča mogu još više napredovati skorašnjim ulaskom Slovenije u EU.

"U prošlosti smo rješavali otvorena pitanja jedno za drugim i zato danas možemo konstatirati da su naši odnosi dobri i srdačni. To je dobra osnova za naše buduće zajedničko djelovanje u Europskoj uniji", rekao je Drnovšek.

Slovenski predsjednik ocijenio je nakon razgovora s Klestilom da pitanje dvojezičnih topografskih natpisa u austrijskoj Koruškoj "i nije tako velika stvar" koju se ne bi moglo riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovoj ocjeni, to bi koruškim Slovencima dalo osjećaj da imaju status koji im pripada.

Odgovarajući na pitanje kakav savjet Austrija može dati Sloveniji nakon ulaska u EU 1. svibnja, Klestil je kazao da je Slovenija puno napravila samim ispunjavanjem kriterija za ulazak u članstvo.

"To je pravi put kojim Slovenija samo treba nastaviti", rekao je Klestil, ponovivši da susjedne srednjoeuropske zemlje trebaju surađivati unutar Europske unije.

(Hina) xfl ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara