Drnovšek protiv zaoštravanja proglašavanjem slovenskog epikontinentalnog pojasa

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u utorak da je protiv zaoštravanja odnosa s Hrvatskom preko proglašenja slovenskog epikontinentalnog i gospodarskog pojasa u Jadranu, a proglašenje ribolovno-ekološkog pojasa od strane Hrvatskog sabora ocijenio je predizbornim potezom.

Odluka Hrvatskog sabora, dodao je Drnovšek za slovenski radio, predizborni je potez kako bi se zadovoljila hrvatska javnost i mediji koji su mnogo podložniji "emocijama i strastima" od onih na slovenskoj strani.

"Mi ne priznajemo hrvatsku jednostranu odluku i smatramo da je potrebno dogovoriti se o pitanju zaštite Jadrana. No, na našoj su strani Italija i Europska unija. Hrvatska je toga svjesna, a bit će još svjesnija nakon izbora. Mislim da ne bi bilo pametno niti je potrebno odgovarati jednakim potezima", rekao je Drnovšek, komentirajući za slovenski radio prijedlog oporbenog čelnika, predsjednika slovenskih Demokrata (SDS) Janeza Janše da Slovenija bez odugovlačenja izmjenama starog pomorskog zakonika poništi njegovu uvodnu odredbu kako je Slovenija "geografski prikraćena država" koja nema epikontinentalnog pojasa i ne može proglasiti gospodarski ili neki drugi zaštićeni pojas u Jadranskom moru.

"U deset godina stvorili smo velik ugled u Europi i praktično smo članica EU-a, a zaoštravanje vodi samo u spiralu koja je u prijašnjem stoljeću u Europi i na Balkanu izazivala nasilje i ratove. Mi smo za principe nove Europe bez jednostranih odluka i za dogovore", rekao je Drnovšek.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski je predsjendik u razgovoru za slovenski radio rekao kako u prvoj polovici iduće godine - nakon što prođu izbori u Hrvatskoj i prije nego što započne predizborna kampanja u Sloveniji - postoji "okno mogućnosti" u kojemu Slovenija i Hrvatska mogu naći rješenje za granicu na moru kao pretpostavku da Hrvatska realizira svoj pojas u Jadranu.

"Ta mogućnost postoji, a možda postoji i mogućnost da se riješi pitanje granice, nakon čega bi i pitanje pojasa postalo rješivo, no pri tome moraju biti uvaženi interesi Slovenije". Ako ne bi bilo konačnog dogovora, moglo bi se prihvatiti privremeno rješenje, rekao je Drnovšek. Slovenski je predsjendik opet ponovio kako parafirani sporazum Drnovšek - Račan za Sloveniju ima veliko političko značenje jer je, kako je dodao, njime hrvatska vlada priznala pravo Slovenije na izlaz na otvoreno more iako je to kasnije porekla. I u slučaju da dođe do međunarodne arbitraže o granici, ta bi se činjenica morala uvažiti, rekao je slovenski predsjendik u razgovoru s novinarom Sandijem Frelihom i urednikom Bojanom Veselinovičem.

Drnovšek je rekao da bi promjene pomorskog zakonika u smislu proglašenja slovenskog gospodarskog pojasa u Jadranu bile moguće ako Hrvatska nakon godine dana i pregovora ne bi postigla dogovorno rješenje sa Slovenijom.

"Bitno je da nam je Hrvatska (sporazumom Drnovšek - Račan) priznala teritorijalni izlaz na otvoreno more", rekao je Drnovšek u vezi mogućih promjena slovenskog pomorskog zakonika, dodajući kako upravo zbog tog sporazuma Hrvatska svoj pojas u Jadranu nije smjela proglasiti jednostrano nego u dogovoru sa Slovenijom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara