23.20.120.3 US
 

drugo dopunjeno izdanje "Hrvatske historiografije" stjepana antoljaka

Piše:
utorak, 28.9.2004. 14:50
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Matica hrvatska objavila je drugo dopunjeno izdanje "Hrvatske historiografije" Stjepana Antoljaka (1909.1997.) nezaobilazan priručnik za svaki ozbiljniji rad na hrvatskoj povijesti.

U pripremi toga kapitalnoga djela autor je uložio višedesetljetni rad i smatra se njegovim životnim djelom.

U dva sveska Antoljakova "Hrvatska historiografija do 1918." prvi put je tiskana u izdanju Nakladnoga zavoda Matice hrvatske 1992. i ubrzo je bilo rasprodano.

Unatoč visokim godinama autor je pripremio drugo izdanje te načinio mnoge dopune i ispravke prvog izdanja, dodavši svoj zadnji objavljeni rad "Renesansa hrvatske historiografije" (1996.) i tako zaokruživši svoje djelo koje će, kako napominje izdavač, pojedinac teško moći nadmašiti u bliskoj budućnosti.

Sam autor u predgovoru knjige (906 str.) napominje kako je u nas vrlo malo pokušaja pregleda ili uvida u opću ili hrvatsku historiografiju. Najstarija je "Istoriografija", sačuvana u rukopisu, ona koju je "tumačio" prof. V. Bratelj. To su zapravo skripta koja je pisao Vladimir Barac 1868. i sastoji se od 16 stranica, napominje Antoljak.

Smatra kako svatko tko se želi baviti poviješću hrvatskoga naroda kao znanošću mora ponajprije znati razvoj hrvatske historiografije, jer će dobiti jasan uvid u historijsku metodu prošloga vremena i ujedno postići opširan pregled i objektivnost u proučavanju tuđih mišljenja i ideja.

Jaroslav Šidak, koji je predavao Povijest hrvatske historiografije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, autor je članka "Historiografija hrvatska" u Enciklopediji Jugoslavije (sv. 4, 1960.). Šidak smatra kako je moderna historiografija u Hrvata zasnovana Marulićevim prijevodom "Hrvatske kronike".

Stjepan Antoljak autor je mnogih znanstvenih i stručnih priloga i knjiga, među kojima Pregleda hrvatske povijesti i Povijesti Hrvata, a posebno je važan njegov prinos hrvatskoj enciklopedistici.

Za svoj znanstveni i nastavnički rad dobio je mnoga priznanja, među kojima i nagradu za životno djelo (1976.).

(Hina) xmc ymc

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije