54.224.44.168 US
 

Državni tajnik za upravu obećao Sindikatu državnih službenika rješavanje pitanja isplate potraživanja

Piše:
ponedjeljak, 23.2.2004. 16:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNI tajnik za upravu Antun Palarić najavio je danas da će Vlada poštivati sva prava državnih službenika i namještenika iz zakona i kolektivnog ugovora, te da ne namjerava s njima voditi sporove, priopćio je Sindikat državnih službenika i namještenika.

Palarić je sindikalcima potvrdio da je upoznat s obvezama prethodne Vlade prema službenicima, posebice potraživanjima za božićnicu i dar za djecu iz 2000. godine, te obećao da će Vlada to pitanje nastojati riješiti nakon usvajanja državnog proračuna, kada će se sa sindikatom dogovoriti operacionalizacija, način i vrijeme isplate potraživanja.

Naglasio je da su sva ministarstva, usprkos proračunskim ograničenjima zbog stečenih obveza, predvidjela sredstva za stručno osposobljavanje i informatizaciju.

"Nadam se da će zaposleni u upravi već prigodom rebalansa proračuna ili najkasnije u idućoj proračunskoj godini osjetiti povećanje sredstava za državnu upravu. Ove godine usredotočit ćemo se na primjenu svih prava službenika, a u idućoj na poboljšanje materijalnog statusa", izjavio je Palarić.

U vezi reforme državne uprave, višak zaposlenih rješavat će se kroz prirodni odljev, a Vladino je stajalište da nema novog prijama u državne službe dok se to pitanje ne riješi.

Ured se zalaže za uvođenje koncepta cjeloživotnog učenja i nastojat će službenicima koji iz materijalnih, obiteljskih ili drugih razloga nisu mogli završiti školovanje to omogućiti kao specifičan vid napredovanja u službi. S tim je ciljem Vlada osnovala Povjerenstvo za obrazovanje odraslih.

Predsjednik sindikata Ivica Ihas naglasio je da uprava pripada jedinstvenom području državnih službi koje se uređuje jedinstvenim kolektivnim ugovorom, a specifičnosti pojedinih službi moguće je rješavati kroz anekse kolektivnom ugovoru.

Od Vlade sindikat očekuje korekciju nepravednog sustava koeficijenata koji je naročito pogodio zaposlene sa SSS i VŠS, cjelovito rješavanje dodataka na uvjete rada i konačno donošenje uredbe o nagrađivanju za uspješnost u radu, kao dosad neizvršenu obvezu.

Podržavamo donošenje zakona o primopredaji vlasti, koji smo i sami predlagali još za mandata prethodne Vlade, kazao je Ihas dodajući da je sindikat zainteresiran za sudjelovanje u izradi programskih dokumenata, zakona i propisa kojima se reguliraju prava i obveze zaposlenika u državnoj i lokalnoj upravi i samoupravi.

Očekujemo rješenja koja će službenicima omogućiti karijeru i napredovanje unutar sustava uprave, a nedostatak sredstava za plaće može se kompenzirati kroz sustavno stambeno zbrinjavanje, izjavio je Ihas.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije