54.162.121.80 US
 

DSV: Imenovani suci tri županijska i općinska suda

Piše:
četvrtak, 9.10.2003. 13:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas suce županijskih sudova u Puli, Rijeci i Karlovcu, te općinskih sudova u Karlovcu, Sinju i Osijeku.

DSV je na prijedlog ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović razriješio dužnosti pet sudaca prekršajnih sudova jer u zakonskom roku od pet godina nisu položili pravosudni ispit. Radi se uglavnom o starijim sucima pred mirovinom.

Za suce kaznenog odjela pulskog Županijskog suda imenovani su Damir Krpan i Sena Midžić Putigna, između pet kandidata.

Sutkinja s najboljom ocjenom sudačkog vijeća Biserka Radolović nije imenovana jer je sudac građanskog odjela, a pulskom Županijskom sudu trebali su suci s iskustvom u kaznenom sudovanju.

U riječki Županijski sud izabrani su Vlado Bosner i Lela Mahić u kazneni odjel, te Darko Lupi i Vlado Skorup u građanski odjel. Za četiri sudačka mjesta u tom sudu natjecalo se 18 kandidata.

Članovi DSV-a pohvalili su mišljenja sudačkog vijeća pri riječkom Županijskom sudu jer su po prvi puta suci za neke svoje kolege kandidate rekli da su dobri suci ali još nespremni za napredovanje.

Mišljenja pulskog Županijskog suda ocijenjena su manjkavim jer za većinu kandidata nije rečeno gotovo ništa.

U građanski odjel Županijskog suda u Karlovcu imenovana je Vesna Britvec, između četiri kandidata.

Za sutkinju karlovačkog Općinskog suda imenovana je Elma Kaleb, savjetnica u tom sudu.

Jedina protukandidatkinja Goranka Boljkovac s dvije godine dužim savjetničkim stažom, koja je kao studentica na zagrebačkom Pravnom fakultetu imala prosjek ocjena 4,8 a proglašena je i najboljim studentom, nije dobila prednost jer je savjetnica na trgovačkom sudu.

Članovi DSV-a obećali su da će o tome voditi računa prilikom skorog imenovanja u karlovački Trgovački sud.

U raspravi je primijećeno da se za sudačka mjesta u karlovačkim sudovima javljao vrlo mali broj kandidata iako je blizu Zagreba, u kojem se na natječaje za suce javljaju stotine kandidata.

Za suca Općinskog suda u Sinju imenovan je Ante Mandrac između 11 kandidata.

U osječki Općinski sud imenovan je u prvom krugu glasovanja Davor Mitrović, između 27 kandidata.

Drugo sudačko mjesto nije popunjeno niti nakon tri kruga glasovanja jer su bili podijeljeni glasovi devet nazočnih članova DSV-a.

U užem krugu za imenovanje bile su sudske savjetnice Dalmoslava Grgić i Jadranka Kustura. Njih su dvije, bilo pismeno bilo neposrednim kontaktom s članovima DSV-a, tražile objašnjenje zašto unatoč dobrima radnim rezultatima u nekoliko ranijih natječaja nisu imenovane za sutkinje.

Oglas za jedno mjesto u osječkom Općinskom sudu bit će ponovljen.

Sjednicom DSV-a predsjedao je zamjenik predsjednika Branko Hrvatin jer je dosadašnji predsjednik Stanko Hautz otišao u mirovinu.

Hrvatski sabor još nije imenovao Hautzovog nasljednika na upražnjeno mjesto člana DSV-a.

Kada novi član bude imenovan, DSV će odlučiti tko će biti njegov novi predsjednik.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije