54.162.121.80 US
 

DSV imenovao nove suce

Piše:
četvrtak, 18.9.2003. 16:21
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas suce u dva trgovačka, jedan prekršajni i četiri općinska suda, među kojima u zagrebački Jadranku Matić, kćer predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića.

Jadranka Matić je jednoglasno izabrana između 18 kandidata koji su se natjecali za jedno sudačko mjesto, uz naglasak da joj je preporuka za imenovanje bila njezin dosadašnji rad, a ne to što joj je otac predsjednik Vrhovnog suda.

Prednost pred drugim kandidatima Jadranki Matić je dalo i sudačko vijeće pri Županijskom sudu u Zagrebu, a na današnjoj sjednici DSV-a ocjenjena je "izuzetno stručnom i marljivom osobom".

"Žao mi je što gubimo tako dobru savjetnicu, no ona po stručnim radnim i ljudskim osobinama zaslužuje sudačko mjesto", rekao je Branko Hrvatin, član DSV-a i šef građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda, u kojemu je J. Matić bila savjetnica.

Hrvatin je na sjednici obavijestio da je Jadranka Matić kćer predsjednika Vrhovnog suda, rekavši da joj to nije bila preporuka za imenovanje. Ponovio je da je isključivo njezin dosadašnji rad razlog da ju se imenuje sutkinjom.

Članovi DSV-a koji nisu imali tu informaciju izrazili su zadovoljstvo što je ona iznesena na sjednici i jednoglasno je imenovali sutkinjom.

Jadranka Matić je kao sudska savjetnica u zagrebačkom Županijskom sudu lani riješila 472 predmeta, a u prvom polugodištu ove 194, što je kada se uzme u obzir 30 posto jednostavnijih predmeta, "puno više od uobičajene sudačke norme", rečeno je u raspravi.

DSV imenovao je danas i suce u još tri općinska, dva trgovačka i jedan prekršajni sud.

Za sutkinje Općinskog suda u Rijeci jednoglasno su, između 12 kandidata, imenovane sudske savjetnice Barbara Bosner i Kristina Vukelić te Sandra Vučković, sutkinja Općinskog suda u Pazinu.

Između dvoje kandidata za sutkinju Općinskog sudu u Krapini imenovana je Romana Mališ, a u Supetru Katarina Heinrich između šest kandidata.

Imenovanja sudaca u općinske sudove u Kninu i Rabu odgođena su kako bi sudačka vijeća dostavila mišljenja o kandidatima za koje su tvrdili da nemaju dovoljno staža za imenovanje nasuprot Ministarstvu pravosuđa i DSV-u koji smatraju da mogu biti kandidati za suce.

Za suca dubrovačkog Trgovačkog suda između četiri kandidata imenovan je odvjetnik Srđan Gavranić. Za njegovo imenovanje bilo je i sudačko vijeće, a članovi DSV-a primijetili su da je sudačko vijeće dalo prednost kandidaturi iz odvjetništva pred kandidatima iz sudstva, što se rijetko događa.

Suzana Ivanović nova je sutkinja karlovačkog Trgovačkog suda, izabrana između šest kandidata.

U zagrebački Prekršajni sud imenovani su Kristina Jandrić, Marija Kralj i Robert Završki, dosadašnji savjetnici u tom sudu.

Današnja sjednica posljednja je koju je kao predsjednik DSV-a vodio Stanko Hautz. On odlazi u mirovnu, čime mu prestaje sudačka dužnost, pa i članstvo u DSV-u.

Sabor bi umjesto njega trebao imenovati novog člana DSV-a iz reda sudaca. Opća sjednica Vrhovnog suda još je početkom svibnja predložila Milana Gudelja, Anu Garačić i Marijana Svedrovića kao kandidate za DSV-e.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije