Dudaković nezadovoljan obrambenim reformama u BiH

ZAPOVJEDNIK Vojske Federacije Bosne i Hercegovine general Atif Dudaković izjavio je u petak kako je nezadovoljan mjerama koje se poduzimaju na reformiranju obrambenog sustava te zemlje.

Nakon sjednice Zajedničkog povjerenstva za vojna pitanja kojim predsjedava glavni zapovjednik SFOR-a general William Ward, Dudaković je novinarima u Sarajevu kazao kako se na tom skupu nije dogodilo ništa novo jer nije bilo govora o zajedničkoj vojsci.

"Ja reformu doživljavam kao radikalni zaokret ka uspostavi jedinstvene vojske", izjavio je Dudaković dodavši kako je vrijeme za okončanje jačanja entitetskih vojnih snaga, što je bio trend u cijelom razdoblju nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Dudaković se ovom izjavom svrstao uz člana Predsjednštva BiH Sulejmana Tihića, koji je također izrazio nezadovoljstvo obrambenom reformom s obrazloženjem kako ona stiže prekasno i donosi isuviše malo jer će entičke sastavnice nastaviti postojati unutar vojnih snaga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik SFOR-a američki general Ward ocijenio je međutim kako je preustroj obrambenog sustava BiH na dobrom putu te da ne treba biti nezadovoljan mjerama koje će se poduzeti u ovoj fazi.

"Kao profesionalni vojnici veoma rjetko smo u cijelosti zadovoljni pa je to slučaj i ovog puta. Ja sam, međutim, zadovoljan onim što je u ovome trenutku postignuto", kazao je general Ward.

Enes Bećirbašić, glavni tajnik Stalnog povjerenstva za vojna pitanja BiH (SCMM) - tijela koje predstavlja supstit za državno ministarstvo obrane - najavio je kako će posebno povjerenstvo zaduženo za preustroj obrambenog sustava početkom narednog tjedna okončati svoj rad i tada će se moći govoriti o konkretnim rješenjima.

Do tada Bećirbašić je pristao kazati samo kako će biti uspostavljene Oružane snage BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara