"DUGA MRAČNA NOĆ" ANTUNA VRDOLJAKA NAJBOLJI FILM NA PULSKOM FESTIVALU

Velika Zlatna Arena za najbolji film ovogodišnjeg 51. Pula film festivala dodijeljena je filmu "Duga mračna noć" redatelja Antuna Vrdoljaka, u produkciji Mediteran filma i Hrvatske radio televizije, izvijestio predsjednik ocjenjivačkog suda Branko Lustig na današnjoj konferenciji za novinare u Puli, dodavši kako je Vrdoljakovom filmu pripala i nagrada publike "Zlatna vrata Pule".

Obrazloživši odluku ocjenjivačkog suda u čijem su sastavu još bili Mate Čurić, Ilija Ivezić, Ljerka Lela Milčić i Dejan Šorak, Branko Lustig je kazao kako se film "Duga mračna noć" ravnopravno nosi sa svjetskim djelima sličnog ustroja te kako se Vrdoljakovo ostvarenje ne može usporediti ni sa čim sličnim u hrvatskom filmu.

Antunu Vrdoljaku dodijeljene su i Zlatne Arene za režiju i scenarij.

Zlatna Arena za najbolju mušku glavnu ulogu dodijeljena je Goranu Višnjiću za ulogu Ive Kolara u filmu "Duga mračna noć", dok je Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala Dariji Lorenci za ulogu Mire u filmu "Oprosti za kung fu" redatelja Ognjena Sviličića.

Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu pripala je Viliju Matuli za ulogu u filmu "100 minuta slave", redatelja Dalibora Matanića, a najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je Vera Zima, glumeći majku u filmu "Oprosti za kung fu".

Zlatnu Arenu za kameru osvojio je Mirko Pivčević za film "Ta divna splitska noć" redatelja Arsena Antuna Ostojića, dok je nagrada za montažu dodijeljena Dubravku Slunjskom za montažu film "Ta divna splitska noć". Zlatna Arena za glazbu pripala je Igoru Kuljeriću i Siniši Leopoldu, autorima glazbe u filmu "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka, dok je Ivo Hušnjak nagrađen za scenografiju filma "Družba Isusova" redatelja i producenta Silvija Petranovića. Ana Savić Gecan nagrađena je za kostimografiju filma "100 minuta slave".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjivački sud ovogodišnjeg pulskog filmskog festivala dodijelio je i specijalnu nagradu, odnosno posebnu Zlatnu Arenu glumačkom ansamblu filma "Duga mračna noć" kojeg čine Goran Navojec, Boris Dvornik, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Krešimir Mikić, Tarik Filipović, Alen Liverić, Žarko Potočnjak, Katarina Bistrović-Darvaš, Vera Zima i Marija Kohn.

Vjesnikova nagrada "Breza" za najboljeg debitanta dodijeljena je Arsenu Antunu Ostojiću za režiju filma "Ta divna splitska noć", dok je nagrad za najbolju debitanticu dobila glumica Dora Fišter za ulogu Vanje u filmu "Slučajna suputnica", redatelja Srećka Jurdane. Nagrada "Kodak" za najbolji snimateljski rad pripala je Vjekoslavu Vrdoljaku za film "Duga mračna noć", dok je nagrada tvrtke "Synchro film i video" iz Beča, koja se dodjeljuje producentu za najbolji film iz hrvatske produkcije, pripala filmovima "Ta divna splitska noć" i "Oprosti za kung fu".

Čuvajući uspomenu na velikana hrvatskog glumišta Fabijana Šovagovića, Društvo hrvatskih filmskih redatelja utemeljilo je godišnju nagradu "Fabijan Šovagović" koja se dodjeljuje glumcu ili glumici čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma. Ta je nagrada ove godine pripala glumcu Iliji Iveziću. Redatelj Fadil hadžić dobitnik je nagrade grada Pule "Marijan Rotar" koja se dodjeljuje pojedincima i institucijama koji su svojim idejama, djelima i pomoći spojili dvije tendencije - Pulu i film.

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras na svečanosti zatvaranja 51. Pula film festivala.

(Hina) xdspo yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara