54.224.151.24 US
 

Dva prijedloga izmjena Kaznenog zakona uskoro pred Saborom

Piše:
petak, 12.3.2004. 16:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTARSTVO pravosuđa uputilo je danas Vladi konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona (KZ), a slijedećeg tjedna u saborsku proceduru i Klub zastupnika SDP-a šalje iste one izmjene KZ koje je Ustavni sud krajem prošle godine ukinuo jer nisu donesene potrebnom natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika.

Prijedlozi Ministarstva i SDP-a razlikuju se već po obujmu jer je, nasuprot opsežnijim i sveobuhvatnijim izmjenama ukinutim pred kraj mandata prošle Vlade, sadašnja ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila u prvoj fazi "mini" reformu KZ-a, odnosno izmjenu samo najnužnijih odredbi radi usklađivanja s europskim standardima.

Pitanja uvođenja viših kazni, uključujući i doživotni zatvor ili produljenje rokova zastare te moguće druge izmjene kaznenog zakonodavstva najavljene su, pak, za drugu fazu.

Dva prijedloga mogućih izmjena i dopuna KZ-a na različit način rješavaju i dekriminalizaciju klevete putem medija.

Prema prijedlogu SDP-a ukinula bi se kazna zatvora za sva djela protiv ugleda i časti, bez obzira jesu li počinjeni putem medija ili ne, ako nije bilo namjere klevetanja. S druge strane, Ministarstvo ne predlaže ukidanje kazne zatvora, ali tvrdi da je promjenama u odredbama o kaznenim djelima protiv časti i ugleda "novinarska kleveta" ustvari dekriminalizirana.

Ukidanje kazne zatvora za "novinarsku klevetu", na čemu su inzistirali OESS i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Ministarstvo ne predlaže jer to, kako kažu, nije učinila nijedna europska zemlja i jer se radi o zaštiti ugleda i časti kao temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Ministarstvo tvrdi da bi se predloženim izmjenama i bez ukidanja kazne zatvora hrvatsko kazneno pravo približilo međunarodnim preporukama koje za kaznena djela klevete i uvrede putem medija smatraju da je dovoljna građansko-pravna odgovornost za naknadu štete. Na taj način odredbe hrvatskog kaznenog prva omogućit će maksimalne medijske slobode bez kazneno pravne represije, smatraju predlagatelji "mini" kaznene reforme.

Prema oba prijedloga izmjena KZ-a teret dokazivanja da nije bilo namjere klevetanja nije na tuženoj strani, odnosno novinaru, već na tužitelju. Novinar ne bi mogao biti kažnjen ni za uvredu ako je napisao istinu. Za klevetu bi bio kažnjen samo ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazi da je riječ o ponašanju "koje je imalo za cilj naškoditi čijem ugledu i časti".

Oba prijedloga predviđaju ukidanje objektivne odgovornosti glavnog urednika koji je do sada odgovarao za, primjerice, nepotpisane tekstove, iako nije bilo elemenata njegove osobne krivnje. Glavni urednik više ne bi odgovarao za kazneno djelo koje je počinio neko drugi. Time bi se, tvrde oba predlagatelja, iz hrvatskog kaznenog zakona, kao i u svim suvremenim zakonodavstvima, uklonila objektivna odgovornost za kazneno djelo.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije