Dvije trećine Talijana nezadovoljno Berlusconijem

TALIJANSI premijer Silvio Berlusconi, neprikosnoveni čelnik koalicije desnog centra, više ne uživa popularnost Talijana kakvu je imao prije dvije godine, a prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, objavljenim u četvrtak, Berlusconijev premijerski posao pozitivno ocjenjuje 31 posto ispitanih, u odnosu na 48 posto od prije dvije godine.

Prema podacima agencije za ispitivanje javnog mišljenja Demos-Eurisko, koje objavljuje list "Repubblica", s potpredsjednikom vlade Gianfrancom Finijem zadovoljno je 55 posto ispitanih, s ministrom zdravlja Girolamom Sirchiom također 55 posto, dok su najslabije, ali ne tako loše kao premijer, prošli ministri gospodarstva Giulio Tremonti (38%) i obrazovanja Lettizia Moratti (37%).

Ispitivanje je provedeno u povodu rušenja rekorda Berlusconijeve vlade po dugotrajnosti vladanja (koja je 5. svibnja zabilježila 1060 dana na vlasti, što je dan više od Craxijeve vlade prije 18 godina).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedinu izrazito pozitivnu stvar koju je ostvarila vlada ocijenjeno je uvođenje vozačke dozvole s kaznenim bodovima, koje je dobilo čak 83 posto glasova ispitanih. Sve ostalo dobilo je manje od 50 posto prolazne ocijene pa čak i zakon Fini-Bossi protiv imigracije, s kojim se Sjeverna liga Umberta Bossija i Finijev Nacionalni savez ponose.

Talijansku misiju u Iraku pozdravlja samo 31 posto ispitanih, školsku reformu 33 posto, a tek usvojenu reformu radiotelevizijskog sustava samo 28 posto, isto koliko i mirovinsku, o kojoj će se u Parlamentu glasovati sljedećeg tjedna.

Ipak, 62 posto ispitanih Talijana drži da će vlada opstati do konca mandata zbog većine koju ima u parlamentu. Dvojica od trojice ispitanih ocjenjuju da vlada nije do sada održala obećanja koja je dala u predizbornoj kampanji 2001.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara