EBRD i DEG ulažu u razvoj Lure d.d.

PREHRAMBENA kompanija Lura d.d. potpisala je danas ugovor o financijskom aranžmanu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan 60 milijuna eura, priopćeno je iz Lure d.d.

Prvi korak predstavlja konvertibilni kredit od 22 milijuna eura u kojem EBRD sudjeluje sa 17, a Njemačka investicijsko-razvojna kuća (DEG), s kojom se potpisivanje ugovora očekuje tijekom ovog tjedna, s 5 milijuna eura.

U drugom koraku, ovisno o daljnjoj provedbi strateških projekata, ugovor predviđa konverziju kredita u vlasnički udio u Luri, putem nove emisije dionica, navodi se u priopćenju.

"U toj fazi očekuje se daljnja diversifikacija vlasničke strukture uključivanjem privatnih investicijskih fondova koji su već izrazili interes za sudjelovanjem", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći dio ugovorenih sredstava bit će uložen u Lurine projekte regionalnog širenja, dok će preostali dio podržati projekte restrukturiranja i druga Lurina ulaganja.

"Vrlo smo zadovoljni potpisanim ugovorom te odvijanjem cijelog projekta. Ostvarena suradnja je značajna potpora jačanju i transformaciji Lure u modernu regionalnu kompaniju. Drago nam je da su EBRD i DEG prepoznali i značaj naših već pokrenutih projekata, kao temelja dugoročnog razvoja i povećanja konkurentnosti kompanije", istaknuo je predsjednik Uprave Lure Željko Perić.

Direktor Poljoprivrednog sektora EBRD-a, Hans Christian Jacobsen, rekao je da se "ovim projektom podupire Lurinu razvojnu strategiju".

Dodao je kako je ugovor o financijskom angažmanu "i značajna pomoć kompaniji za unapređenje poslovanja, kroz implementaciju SAP informatičkog sustava, te za provedbu ostalih projekata poboljšanja učinkovitosti poslovnih procesa kao dijela sveobuhvatnog restrukturiranja kompanije".

Potpisivanje ugovora o konvertibilnom kreditu uslijedilo je nakon Mandatnog pisma iz druge polovice 2003. godine - u kojem su EBRD i DEG iskazali svoju namjeru da ojačaju Lurinu financijsku poziciju i pomognu regionalno širenje - te nakon okvirnog dogovora uvjeta (Term Sheeta), iz siječnja 2004. godine, a što je potvrđeno i danas potpisanim ugovorom, ističe se u Lurinom priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara