54.226.76.27 US
 

EU će zabraniti akciju "Kupujmo hrvatsko"

Piše:
utorak, 17.1.2006. 10:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

AKCIJA Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" nije u skladu s pravilima slobode kretanja roba, upozoreni su naši pregovarači koji su u ponedjeljak u Bruxellesu započeli postupak screeninga za poglavlje Sloboda kretanja roba na kojem im pregovarači Europske komisije objašnjavaju pravnu regulativu EU-a na tom području.

Voditeljica radne skupine za spomenuto poglavlje Tamara Obradović-Mazal kazala je da će hrvatski zakonodavac ubuduće kod donošenja pravila za stavljanje pojedinih proizvoda na tržište morati voditi računa da ta pravila ne ometaju pristup proizvodima iz drugih zemalja Europske unije na domaće tržište.

Nakon jučerašnjih pregovora Obradović-Mazal je izjavila da su naši pregovarači upozoreni da je kampanja Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" sporna jer je vođena od strane državne vlasti. Iako je HGK službeno nevladina organizacija, zakonom je propisano da se tvrtke u nju moraju učlaniti.

Kao primjer našim pregovaračima naveden je slučaj Irske koja je vodila sličnu kampanju "Kupujmo irsko" i prije 20 godina pred Europskim sudom izgubila spor. 

Prva eksplanatorna faza screeninga za poglavlje sloboda kretanja roba trajat će do kraja ovog tjedna tijekom kojeg će predstavnici Europske komisije objašnjavati predstavnicima Hrvatske i Turske europsku pravnu stečevinu za to poglavlje.

Prema mišljenju Europske komisije, Hrvatska je osnivanjem agencija i državnih zavoda uspostavila temelje za administrativnu strukturu koja je potrebna za normizaciju, ocjenu sukladnosti i nadzora nad tržištem. Međutim, ističe Komisija, pred Hrvatskom je još velik posao na usklađivanju u ovom području.

U ovoj godini bi se trebalo usvojiti šezdeset direktiva EU s područja Slobode kretanja robe u hrvatsko zakonodavstvo, a nakon završetka pregovora za prvo poglavlje za Slobodu kretanja roba, Hrvatska i EU će međusobno ukinuti sve granice za kretanje robe.

Tada će se zbog diskriminirajućeg stava spomenuta akcija morati ukinuti, u prvom redu zbog toga što nije neovisana od države.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije