EU izražava žaljenje zbog ishoda referenduma na Cipru

MINISTRI vanjskih poslova EU izrazili su u ponedjeljak u Luksemburgu žaljenje zbog ishoda referenduma na Cipru, što će onemogućiti ulazak ujedinjenog otoka u EU 1. svibnja.

Ciparski Grci su na referendumu proteklog vikenda dvotrećinskom većinom glasovali protiv prihvaćanja plana glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, kojim bi se 30 godina podijeljeni otok ujedinio kao labava federacija turske i grčke etničke zajednice. S druge strane, ciparski Turci, čiju samoproglašenu državu priznaje samo Ankara, glasovali su za Annanov plan.

Europska unija je podupirala Annanov plan, nadajući se da će 1. svibnja Cipar ući kao ujedinjena država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vijeće izražava žaljenje što ulazak ujedinjenog Cipra neće biti moguć 1. svibnja", ističu ministri vanjskih poslova EU-a.

Kao nagradu za podršku planu, EU izražava spremnost da ekonomski pomogne turskom dijelu Cipra, koji se nalazi u međunarodnoj izolaciji. Vijeće je preporučilo da se 259 milijuna eura, ranije namijenjenih ciparskim Turcima u slučaju postizanja konačnog rješenja za otok, ipak dodijeli toj zajednici.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen izjavio je na konferenciji za novinare da spremnost EU-a da ekonomski pomogne turskom dijelu Cipra ne znači priznanje samoproglašene države.

"Suradnja ne znači priznanje, EU poštuje međunarodno pravo, ali da biste ostvarili napredak morati imati kontakt s tom zajednicom", rekao je Verheugen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara