EU o presudi libijskog suda: Europa je zaprepaštena

IRSKI ministar vanjskih poslova Brian Cowen čija zemlja obnaša dužnost predsjedatelja EU-a, u Dublinu je u razgovoru s libijskim kolegom Abdulrahmanom Mohammedom Shalgamom izrazio zaprepaštenje jer je sud u toj zemlji donio odluku o smrtnim presudama protiv sedam stranih državljana optuženih da su nekoliko stotina libijske djece u jednoj dječjoj bolnici namjerno zarazili virusom HIV-a.

"Iznimnu zabrinutost" zbog spomenutog slučaja, na marginama sastanka Euromeda u Dublinu, koji okuplja predstavnike zemalja EU-a i deset zemalja južnog Mediterana, izrazili su i predstavnici Europske komisije. "Europska komisija iznimno je zabrinuta i duboko razočarana" presudom libijskog suda u Benghaziju koji je u četvrtak osudio na smrt šest bugarskih i jednog palestinskog liječnika protiv kojih je prije četiri godine pokrenut sudski proces zbog sumnje da su virusom HIV-a u jednoj dječjoj bolnici zarazili oko 400 djece.

Izrazivši "suosjećanje" s obiteljima libijskih žrtava, glasnogovornik Europske komisije ponovno je istaknuo kako se ta institucija "potpuno protivi smrtnoj kazni". "EU ponovno izražava ozbiljnu zabrinutost zbog načina na koji je istraga provedena, zbog odnosa prema optuženima, zbog čestih odgađanja i prekida sudskog procesa te nepostojanja, po završetku procesa, neoborivih dokaza", istaknuo je glasnogovornik Europske komisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru s libijskim ministrom u Dublinu, na marginama sastanka Euromeda, irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen kazao je kako je "neugodno iznenađen" ovakvom odlukom libijskog suda. Dodao je kako je presuda suda u Benghaziju izazavala "zaprepaštenje" među Europljanima.

Europski su izvori istaknuli kako EU želi da se ulaganje žalbe na ovu presudu smatra prioritetom. Libijski je predstavnik na ovogodišnjoj konferenciji Euromeda prisutan u funkciji promatrača. Ta se zemlja nada da će uskoro postati punopravni član euro-mediteranskog partnerstva.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi nedavno je istaknuo kako smatra iznimno važnim da se slučaj šestorice optuženih bugarskih i jednog palestinskog liječnika što prije riješi na primjeren način, kako bi se počelo raditi na potpunoj normalizacjii odnosa između EU-a i Tripolija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara