54.92.173.9 US
 

Europska komisija: Hrvatska među najlošijima u učinkovitosti pravosuđa

Piše: Hina
ponedjeljak, 17.3.2014. 17:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Guliver Image / Getty Images

HRVATSKA se nalazi među najlošije ocijenjenim državama po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa u izvješću o stanju pravosuđa u EU-u kojeg je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

U kategoriji učinkovitosti Hrvatska se nalazi između 2. i 4. mjesta odostraga, da bi po pitanju percepcije neovisnosti pravosuđa potonula na kraj ljestvice, ispred Rumunjske, Bugarske i Slovačke. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa plasirala se oko sredine.

"Odgađanje pravde jednako je njezinu uskraćivanju", komentirala je izvješće Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe.

Istaknula je da je Pregled stanja pravosuđa u EU-u ključni alat gospodarske strategije EU-a kojim se građanima i poduzećima omogućuje učinkovitije pravosuđe. "Neovisan pravosudni sustav koji dobro funkcionira neophodan je za stjecanje povjerenja građana i ulagatelja te je prijeko potreban za uzajamno povjerenje u europsko područje pravde", dodala je Reding.

Što se učinkovitosti pravosudnih sustava tiče, prati se trajanje postupaka, stopa rješavanja predmeta i broj predmeta u postupku. Također se prati način na koji su nacionalni pravosudni sustavi ustrojeni radi zaštite sudske neovisnosti u određenim okolnostima u kojima bi ona mogla biti ugrožena te se analiziraju mjere pravne zaštite od, primjerice, premještaja ili razrješenja sudaca. Kvaliteta se procjenjuje na temelju obvezne izobrazbe sudaca, praćenju i evaluaciji djelovanja suda, proračuna i ljudskih resursa dodijeljenih sudovima te dostupnosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija i metoda alternativnog rješavanja sporova.

Podaci za Cipar, Belgiju, Bugarsku, Irsku, Nizozemsku i VB nepotpuni

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U izvješću se ističe da je od ključne važnosti za EU učinkovitost nacionalnih pravosudnih sustava.

"Pristup učinkovitom pravosuđu je jedno od glavnih prava u temeljima europskih demokracija....ključan je za učinkovitost svih europskih zakona, posebice zakona iz područja gospodarstva koji pridonose gospodarskom rastu. Nedostaci u nacionalnim pravosudnim sustavima stoga nisu samo problem određenih država članica već mogu utjecati na funkcioniranje jedinstvenog tržišta i općenito na cijelu Uniju", upozorava se u izvješću.

Europska komisija pojašnjava da se pojedine države članice i dalje suočavaju s posebnim izazovima koji se odnose na učinkovitost njihovih pravosudnih sustava. "Dugotrajni prvostupanjski postupci i niska stopa rješavanja predmeta ili velik broj predmeta u postupku upućuju na činjenicu da su potrebna dodatna poboljšanja", poručuje Komisija.

Pregledom stanja u području pravosuđa u EU-u za 2014. objedinjuju se podaci iz različitih izvora. Većinu kvantitativnih podataka dostavlja Komisija Vijeća Europe za ocjenu učinkovitosti pravosuđa (CEPEJ), koja podatke prikuplja od država članica. Pregled stanja u pravosuđu za 2014. usredotočen je na građanske i trgovačke parnice i upravne predmete.

Izvješće napominje da su podaci za Cipar, Belgiju, Bugarsku, Irsku, Nizozemsku i Veliku Britaniju nepotpuni. Cilj izvješća je, ističe Europska komisija, "promicanja kvalitete, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava u Europskoj uniji".

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije