EUROPSKA KOMISIJA: NAPRETKA U BIH IMA, ALI NEDOVOLJNO

Bosna i Hercegovina nema izgleda ove godine potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, no može ostvariti reforme koje su potrebne kako bi se to dogodilo u narednom razdoblju, ocijenio je u utorak voditelj ureda Europske komisije (EK) u Sarajevu Michael Humphreys.

Predstavljajući novinarima godišnje izvješće EK o stanju na zapadnom Balkanu, Humphreys je istaknuo da taj dokument bilježi napredak u provedbi reformi u BiH no istodobno ukazuje na potrebu da one budu ubrzane kako bi ta zemlja bila u stanju započeti ozbiljne pregovore o pridruživanju Uniji.

Dio izvješća EK koji se odnosi na BiH zaključuje da su vlasti na državnoj razini u toj zemlji i dalje nedovoljno razvijene te da nastavljeni sukobi između države i entiteta kontinuirano utječu na tijek i uspješnost reformi.

Reforme javne uprave i obrambenog sustava ocijenjene su kao pozitivan događaj, baš kao i činjenica da je tijekom 2003. godine došlo do napretka u pogledu poštivanja ljudskih prava.

Europska komisija uputila je, međutim, upozorenje da BiH i dalje ne ispunjava očekivanja vezana za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je konstatirano da je gospodarstvo u BiH još prilično nestabilno te da vlasti moraju učiniti više kako bi privukle inozemne investicije, potaknule gospodarski rast i izvoz.

Iz Bruxellesa također zamjeraju što BiH ni danas nema pouzdanu statistiku koja bi pomogla uspješnije vođenje ekonomske politike, a u izvješću EK stoji i ocjena da je na previše područja u BiH napredak ostvaren samo zahvaljujući međunarodnom pritisku.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li realno da pod ovakvim uvjetima BiH uđe u Europsku uniju do 2009. godine kako je to najavio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, veleposlanik Haumhpreys je rekao da su to rokovi koje same sebi postavljaju domaće vlasti pa se one i trebaju pobrinuti za njihovo ispunjenje.

(Hina) xrm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara