54.196.86.89 US
 

Europska sveučilišta upozoravaju na TTIP: Komercijalni interesi ne smiju ugroziti obrazovanje

Piše: T.T.
utorak, 10.2.2015. 21:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Facebook/Ilustracija

VIJEĆE europskog udruženja sveučilišta (EUA) jednoglasno je usvojilo izjavu o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (TTIP) i Sporazumu o trgovini uslugama (TiSA). Deklaracija je usvojena 30. siječnja na konferenciji nacionalnih rektora u Bruxellesu i upozorava da TTIP i TiSa "bacaju sumnju na mogućnost nacionalnih i regionalnih vlasti da odlučuju o prirodi provizija za visoko školstvo".

Vijeće stoga poziva EU i Europsku komisiju da javnost uvjeri da će javno školstvo biti zaštićeno od komercijalizacije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U izjavi EUA između ostalog piše da je visoko školstvo javna odgovornost kojoj pristup moraju imati svi građani, a ne roba kojom upravljaju komercijalni interesi. TTIP i TiSA stvaraju nesigurnost oko mogućnosti zemalja članica da odlučuju o prirodi svojih sustava visokog obrazovanja jer ograničavaju zakonske okvire i zahtijevaju liberalizaciju.

EUA ocjenjuje da nacionalnim smjernicama o visokom obrazovanju prijeti Mehanizam za razrješavanje sporova s investitorima (ISDS) koji korporacijama omogućuju da tuže nacionalne vlasti ukoliko njihovi zakoni sprječavaju generiranje profita.

Poput većine europskih zastupnika i dobrog dijela javnosti rektori smatraju da tajnovitost pregovora sprječava razumijevanje posljedica koje TTIP donosi ne samo za učenje i naučavanje već i za prikupljanje podataka, istraživanja i razvoj, intelektualna prava i trgovinu.

Glavna tajnica EUA Lesley Wilson je nakon konferencije rekla da: "Visoko obrazovanje predstavlja javnu odgovornost koja podržava društvenu povezanost i odgovara na rastuće potrebe europskog tržišta rada. To nije roba podložna komercijalnim interesima čija je svrha profit, niti bi trebala biti subjekt međunarodnih trgovinskih režima."

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije