54.162.184.214 US
 

Europska unija smanjuje emisiju stakleničkih plinova

Piše:
srijeda, 10.1.2007. 14:21
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

EUROPSKA komisija danas je predočila plan kojim planira do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 20 posto, povećati količinu energije iz obnovljivih izvora i stvoriti zajedničku energetsku politiku.

Po riječima predsjednika EU, Josea Manuela Barossa, Unija se mora prilagoditi novim klimatskim uvjetima.

"Trebamo nova pravila da bismo se suočili s novom stvarnošću. Ta pravila trebaju osigurati našu natjecateljsku moć, zaštititi naš okološ i naći stabilne izvore energije. Europa mora voditi svijet u novo, možda čak i postindustrijsko doba, u kojem će se ekonomija bazirati na izvorima energije koji emitiraju niske razine ugljičnog dioksida", dodao je.

Izvješće poziva sve zemlje članice da uvedu zakone kojima će do 2020. bar 20% energije dolaziti iz obnovljivih izvora (sunce, vjetar, voda). Navodi se da će bez ovakvih mjera zemlje EU do 2030 morati povećati svoj uvoz energije s 50 na 65 posto, čime će biti puno ovisnije o nepredvidivim izvorima energije. EU trenutno nabavlja samo 6 posto svoje energije iz obnovljivih izvora, a do 2050 planira većinu energije nabavljati na taj način. Trenutno su glavni izvor energije fosilna goriva (nafta, ugljen, zemni plin).

EU je najvatreniji zagovarač smanjivanja emisije stakleničkih plinova i smatra se glavnom osovinom Protokola iz Kyota, koji ističe 2012. Ali, unatoč obećanju koje je dalo tadašnjih 15 zemalja članica EU-a da će do 2008. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 8% u usporedbi s podacima iz 1990., EU ju je dosad smanjila smao za 0,9%, a ako bi se nastavio dosadašnji trend ta brojka bi se do 2010. smanjila na 0,6%.

Tako da je pridržavanje odredbi Protokola jedan od bitnih razloga zbog kojeg se pokreće ova akcija.

Da je smanjivanje ovisnosti o fosilnim gorivima bitno demonstrirala je i zadnja naftna kriza koja je nastala zbog svađe Rusije i Bjelorusije, koja je posebno pogodila Njemačku i Poljsku.

Iako ovaj plan zauzima neutralan stav o nuklearnoj energiji, napominje da bi njeno smanjivanje otežalo plan za smanjivanjem emisije stakleničkih plinova. Nuklearna energija će, pored obnovljivih energetskih izvora, u budućnosti vjerojatno zauzimati velik dio energetskog tržišta.

EU također planira uvesti strože mjere kontrole tvrtki koje proizvode energiju, a za koje se smatra da posluju nenatjecateljski. Jedna od mjera koje bi se mogle poduzeti bila bi razdvajanje tvrtki koje proizvode od onih koje distributiraju energiju.

Planira se i stvaranje zajedničke politike prema nabavljačima energije, kao što je Rusija.

Plan neće biti proveden prije nego što ga odobre ministri zemalja članica, a rasprava o tome se očekuje na summitu u ožujku.

J.D.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije