Europski sud ne priznaje pravni status fetusa

EUROPSKI sud za prava čovjeka u Strasbourgu nije priznao pravni status fetusu odbacujući zahtjev jedne žene koja je htjela dobiti odštetu nakon što je izgubila dijete tijekom trudnoće zbog liječničke pogreške.

Europski sud je, s 14 glasova koji su podržali tu odluku, ocijenio da nema kršenja članka 2 (pravo na život) Europske konvencije o pravima čovjeka u funkcioniranju francuske države.

"Sud je uvjeren da nije ni poželjno ni moguće trenutačno odgovoriti apstraktno na pitanje je li dijete koje se treba roditi osoba u smislu članka 2 Konvencije", navodi se u presudi objavljenoj u četvrtak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik tužiteljice Bruno Le Griel je na saslušanju 10. prosinca prošle godine tražio da se prizna kršenje članka 2 Europske konvencije o pravima čovjeka kako bi se osudilo odbijanje francuskog pravosuđa da kvalificira ubojstvom nenamjerni napad na život djeteta koje se treba roditi.

Podnositeljica tužbe Thi Nho Vo (36) izgubila je bebu 1991. godine u šestom mjesecu trudnoće nakon što su je zamijenili s jednom drugom pacijenticom koja se htjela sterilizirati isti dan u istoj bolnici.

Prizivni je sud 1999. godine poništio presudu suda u Lyonu koji je liječnika osudio na kaznu od šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 10.000 franaka (1.500 eura).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara