Europski tisak: Francuska se probudila iz lažnog uvjerenja da je zaštićena od terorizma

S VIŠE ili manje brutalnosti, europski mediji bilježe u utorak da Francuska nije zaštićena od islamskog terorizma, suprotno onomu u što je mogla povjerovati kad se suprotstavila američkoj intervenciji u Iraku.

"Trebala se dogoditi drama otetih novinara da se Francuska probudi iz svog divnog sna", piše zajedljivo poljski (desničarski) dnevnik Zycie, a prenosi francuska agencija AFP.

"Francuska je dugo drijemala, odsječena od međunarodne stvarnosti, uljuljkana u uvjerenje da će je njezino protivljenje američkoj politici u Iraku zaštititi od sukoba sa svijetom islamskih terorista", piše list.

Ni poljski dnevnik lijevog centra Gazeta Wyborcza ne pokazuje više tankoćutnosti prema Francuskoj.

"Bilo je naivno vjerovati da je ubojstvo talijanskog novinara bilo normalno (...), a da će francuski novinari biti zaštićeni nekom vrstom imuniteta".

Obzirnija je bila latvijska državna televizija koja je u ponedjeljak navečer ocijenila da je otmica "došla kao grom iz vedra francuskog neba", a "vjerovanje Pariza da će njegova pomirljiva politika učiniti teroriste milostivima pokazala se postavkom na krivim nogama".

Španjolski dnevnik El Pais konstatira na naslovnici "Svi smo mi taoci", ali se pritom ne nabacuje kamenjem na Francusku nego na stanje u Iraku: "(...) posljedice istočnoga grijeha počinjenog u Iraku pogađaju cijeli svijet, bez obzira na nacionalnost".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni dnevnici zaključili su da se linija sukoba više ne povezuje samo s intervencijom protiv režima Sadama Huseina.

Mnogi dnevnici ocjenjuju da su otmičari izveli zahtjev bez stvarne upućenosti u zakon o laicizmu - čije povlačenje zahtijevaju - a koji zabranjuje nošenje napadnih vjerska obilježja u javnim školima, među njima i muslimanski rubac.

"Islamiste ne zanimaju ni rubac ni vojnici nego rat protiv demokracije i nevjernika", zaključuje Gazeta Wyborcza.

I baš je zato Francuska dobila veliku potporu čak i unutar muslimanskog svijeta, ističu europski mediji.

"Rijetko su Francuzi bili tako ujedinjeni, politička klasa i oni koji tvore javno mišljenje tako spremni prigušiti raznolikost stajališta", piše njemački dnevnik desnog centra Sueddeutsche Zeitung,

List ističe da čak i "duhovni vođe muslimanskih organizacija oštro osuđuju zarobljavanje talaca".

Talijanska La Repubblica ističe da "Francuska računa na potporu arapskog svijeta i na potporu muslimanske zajednice od pet milijuna ljudi, kako bi pobijedila nepopustljivost otmičara".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara