54.224.148.23 US
 

F. Radin o svojoj izjavi u Hrvatskom saboru i reakcijama koje je izazvala

Piše:
ponedjeljak, 1.3.2004. 15:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZASTUPNIK talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin u današnjem je priopćenju reagirao na kako navodi "žestoke reakcije kao i besmislene optužbe" koje su posljedica njegove "kratke izjave u parlamentarnoj raspravi o proračunu".

"Budući da su posljednjih dana u sredstvima javnog priopćavanja prisutne žestoke reakcije, kao i potpuno besmislene optužbe, glede jedne moje kratke izjave izrečene u parlamentarnoj raspravi o proračunu dužan sam reći sljedeće, kako bih demantirao mnogobrojne političke konstrukcije koje su tim povodom nastale", navodi Radin.

"U Saboru sam taj dan, u razmaku od sat vremena, govorio dva puta: prvi put sam rekao da su u prvoj polovici 90-tih godina Srbi u Hrvatskoj bili predmet etničkog čišćenja i to u kontekstu povijesne usporedbe sa sudbinom drugih manjinskih skupina. U nastavku sam vrlo jasno istaknuo da niti sam rekao niti mislim da je hrvatska država odgovorna za takav postupak, već sam želio samo naglasiti da s tih teritorija nedostaje oko 300 tisuća građana srpske nacionalnosti. U krajnjoj liniji, dodajem sada, iz tih razloga danas i govorimo o povratku Srba, a što je i službena politika ove Vlade", navodi Radin u priopćenju.

Dodaje da iz navedenoga jasno proizlazi da je govorio isključivo sa stanovišta ljudskih prava i da pitanje odgovornosti nije uopće postavio. "To također ne zadire u činjenicu tko je u Hrvatskoj bio agresor, jer je neupitno da je to bio Slobodan Milošević uz asistenciju Martića, kao što ne zadire niti u Deklaraciju o Domovinskom ratu", navodi Radin.

Stoga se, dodaje, posebno ograđujem od optužbi predsjednika HSP-a Ante Đapića "za navodno antihrvatsko djelovanje i pokušaj revizije Domovinskog rata, jer moja izjava, kao i moje ukupno dosadašnje političko djelovanje pokazuju upravo suprotno", ističe Radin.

Navodeći da se oštro protivi da njegove riječi budu na tako grub način izmanipulirane i iskorištavane u pojedine dnevnopolitičke potrebe, Radin u priopćenju poručuje da ne namjerava pokretati daljnju polemiku o tom pitanju.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije