54.198.122.70 US
 

FBI trenira hrvatsku policiju kako loviti mafiju

Piše:
petak, 30.4.2004. 11:02
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SPECIJALNI agenti FBI-ja, koji su sudjelovali u istragama protiv mafijaških obitelji Bonano, Genovese i Gambino, u policijskom centru u Valbandonu poučili su naše stručnjake kako stvoriti udarne skupine koje će raditi na slučajevima organiziranog kriminala.

Dennis J. Bolles i Vincent B. Lisi, agenti FBI-ja, i James H. Dinan, pomoćnik državnog odvjetnika za distrikt Columbiju skupini hrvatskih tužitelja i policajaca održali su seminar pod nazivom "Strategije izgradnje radnih grupa/jedinica i strategija u istragama", piše Večernji list.

Specijalni agenti, koji su u Hrvatsku doputovali na poziv hrvatske vlade, našim su policajcima poručili kako trebaju "izići iz ureda", te objasnili da su sukob taština i povišeni tonovi sastavni dio odnosa između federalnih agenata i tužitelja u SAD-u kad istražuju organizirani kriminal.

Američki predavači otkrivali su tajne i metode FBI-ja kojim se mafijaški šefovi pridobivaju na suradnju, ali govorilo se i o pogreškama u istragama.

Agent Bolles, koji je navodno odbio značku specijalnog agenta kako se ne bi razlikovao od svojih kolega, o istragama protiv najvećih newyorških mafijaških obitelji za Večernji je rekao da su to bile opasne situacije u kojima se planira svaki korak. Bolles je istaknuo da je sigurnost agenata vrlo bitna, ali da je na prvom mjestu sigurnost građana.

Kako je rekao Bolles, u Hrvatsku je došao podučiti o stvaranju udarnih skupina koje će raditi na slučajevima organiziranog kriminala. Naglasio je da te grupe moraju djelovati kao tim i samo tako mogu biti uspješne protiv organiziranog kriminala jer ni sami nisu pošteđene njegova djelovanja.

Tzv. "task force" timovi specifični su po tajnosti operacija koje provode i s njima je upoznat samo mali broj ljudi. Policajci koji sudjeluju u takvim timovima čak nisu dužni niti svog posebnog neposrednog voditelja upoznati s detaljima operacije u kojoj sudjeluju. Svi agenti "task force" timova podvrgnuti su strogim sigurnosnim provjerama i poligrafskom ispitivanju.

Agent Lisi, prema čijem je slučaju višegodišnje istrage dilera droge snimljena jedna od epizoda serije "FBI Files", istaknuo je kako se s osumnjičenikom mora stvoriti odnos povjerenja i privoljeti ga na suradnju. Poručio je kako se nasiljem ne može postići ništa. Lisi je predavao policajcima o specijalnim istražnim tehnikama, o tome kako se agenti ubacuju u redove bandi i iz njih izvlače informacije.

Na seminaru su američki predavači govorili i o tome kako treba organizirati tajnu pratnju, intervjuirati osumnjičenika, raditi s povjerljivim informatorima, prikupljati fizičke dokaze, osigurati svjedoke te kako ukloniti kriminalce s ceste.

Željko Žganjer, ravnatelj USKOK-a, seminar je ocijenio vrlo korisnim. Istaknuo je kako je po zakonu MUP trebao odrediti dva službenika radi koordinacije policije i USKOK-a u istragama, ali da se to još nije dogodilo. "U MUP-u smatraju da bi to moglo smanjiti njihovu operativnost i dovesti u pitanje funkcionalni autoritet voditelja u MUP-u", objasnio je Žganjer "Večernjem listu".

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije