54.226.33.117 US
 

Festival znanosti: Okrugli stol "znanost i obrazovanje"

Piše:
petak, 16.5.2003. 17:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

CIJELOŽIVOTNO obrazovanje nastavnika i popularizacija znanosti potrebni su ako hrvatsko društvo želi "uhvatiti korak" s razvijenim zemljama Europe i svijeta, ali pri tomu treba ukazivati na jače prožimanje obrazovnoga procesa od osnovnih, preko srednjih škola, do veleučilišta i sveučilišta.

Iz toga nužnog "kontakta" s obrazovnim institucijama nikako ne smiju biti izuzeti ni znanstveni instituti koji zbog velikoga potencijala koji imaju moraju "pronaći" svoje mjesto u obrazovnome procesu, istaknuo je dr. Krunoslav Pisk s Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) na današnjemu okruglom stolu "Znanost i obrazovanje" u zagrebačkome Tehničkom muzeju.

Okrugli stol priređen je u sklopu Festivala znanosti - jednotjedne priredbe koja se prvi put održava u Hrvatskoj, a trajat će do 18. svibnja. Organizatori toga festivala su British Council (Britanski kulturni savjet) iz Zagreba, Ministarstvo znanosti i tehnologije i zagrebački Tehnički muzej u suorganizaciji sa sekcijama Hrvatskoga prirodoslovnog društva i Društvom fizičara i matematičara Rijeka.

Po riječima Dragana Roše, ravnatelja zagrebačke Zvjezdarnice, kvalitetna koncepcija cjeloživotnoga obrazovanja nastavnika generira se u strukovnim udrugama, a ne u Ministarstvu ili Zavodu za unapređenje školstva. Jer, istaknuo je, birokracija neće nikada ništa pozitivno promijeniti. Zato Roša smatra da bi, umjesto sadašnje inflacije udruga u prirodnim znanostima, krovna strukovna udruga za to područje trebala biti Hrvatsko prirodoslovno društvo.

Kad je pak riječ o popularizaciji znanosti, odnosno časopisima i knjigama koje populariziraju to područje ljudskoga djelovanja, dr. Nenad Raos, kemičar s IRB-a i autor više znanstveno-popularnih knjiga, upozorava da takve publikacije ne mogu doći do učenika i nastavnika bez akvizitera.

Istaknute su i prednosti koje pružaju informacijske tehnologije što je konkretizirala i predstavnica CARNet-a Jasna Tingle, ponudivši visokoškolskim ustanovama jednu novu uslugu koju ima pruža licenca koju je CARNet nedavno kupio a o kojoj se mogu podrobno informirati na CARNet-ovim web stranicama.

Osim toga, više sudionika okrugloga stola istaknulo je potrebu da se kod unapređivanja u znanstveno-nastavna zvanja puno više skrbi o udjelu koji u tomu ima nastava a zbog opasnosti od spuštanja opće razine znanja u Hrvatskoj.

Moderator okrugloga stola dr. Petar Pervan, najavio je da će, nakon potpunoga uvida u tijek rasprave, definirati poruke i zaključke s kojima će upoznati javnost i nadležne državne institucije.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije