Filipinska vlada i pobunjenici postigli dogovor o prekidu vatre

FILIPINSKA vlada objavila je u petak da je s muslimanskim pobunjenicima postigla dogovor o prekidu vatre, čime je otvoren put za nastavak mirovnih pregovora o okončanju dugogodišnje muslimanske pobune u toj zemlji.

Vlada je objavila da je postigla sporazum o uzajamnom prekidu vatre s pobunjenicima Islamske fronte za oslobođenje Moro (MILF), najveće separatističke skupine koja se bori za islamsku domovinu na jugu većinski katoličkih Filipina.

Temeljem sporazuma, filipinska vojska upuštat će se samo u obrambene akcije, a suspendirani su i uhidbeni nalozi izdani za članove i vođe MILF-a.

Devetorica ključnih pripadnika skupine, uključujući i njezina predsjednika Hashima Salamata, dobit će propusnice koje će vrijediti 90 dana i s kojima će moći otputovati na pregovore u Maleziju.

Vladini dužnosnici očekuju da bi mirovni pregovori mogli početi u idućih nekoliko dana.

"Korak po korak, prevladavamo prepreke prema nastavku mirovnih pregovora uvjetovanih stabilnošću na terenu", navodi se u priopćenju filipinske predsjednice Glorije Macapagal Arroyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
MILF je još početkom lipnja proglasio jednostrani trotjedni prekid vatre, po čijem se isteku nastavio suzdržavati od napada na vladne snage u nadi da će Manila uzvratiti istom mjerom.

Mirovni pregovori trebali su se održati još u svibnju, no propali su zbog terorističkih napada u južnoj regiji Mindanao u kojima je poginulo više od 50 ljudi, a koji se pripisuju pripadnicima MILF-a.

Filipinska vojska optužuje MIFL i za povezanost s Džama Islamijom, militantnom skupinom koja se bori za panislamsku muslimansku državu u jugoistočnoj Aziji, a za koju se sumnja da je povezana s terorističkom mrežom Al-Qaidom.

MILF sve te optužbe opovrgava.

U separatističkom muslimanskom ratu na Filipinima, koji je izbio 1972., poginulo je dosad više od 120.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara