FILMSKA ADAPTACIJA KNJIGE NOBELOVCA IMRE KERTESZA

Mađarski filmski redatelj nominiran za Oscara Lajos Koltai najavio je u utorak da će u prosincu, po romanu nobelovca Imre Kertesza "Čovjek bez sudbine", početi rad na svojem prvom visokobudžetnom igranom filmu. L

Film će stajati 2,5 milijarde forinti (11,4 milijuna dolara), što je iznimno visoko za istočnoeuropske standarde. Proračun filma je međunarodni, a mađarska vlada pokrit će trećinu.

Glazbu za film trebao bi skladati talijanski skladatelj Ennio Morricone, najpoznatiji po soundtrackovima za špageti vesterne. Direktor fotografije bit će Mađar Gyula Pados.

Veći dio filma snimit će se u Mađarskoj, od polovice prosinca ove godine do polovice ožujka iduće godine, a postprodukcija radit će se u Njemačkoj i Londonu.

Ne smijemo snimati u Auschwitzu i Buchenwaldu, pa ćemo morati pribjeći složenoj kompjutorskoj obradi, rekao je Koltai.

Dodao je da je nekoliko velikih američkih studija već pokazalo zanimanje za film, ali nije želio reći koji su to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kertesz je roman "Čovjek bez sudbine" pisao između 1960. i 1973., a objavio ga je 1975. To je priča o 14-godišnjem dječaku koji je preživio koncentracijski logor. Autor ju je napisao u prvom licu jednine na temelju vlastitih iskustava.

"To neće biti samo još jedan film o holokaustu", rekao je Koltai, dodavši da će se baviti stanjem u kojem vas još uvijek netko može izvući iz autobusa i promijeniti vam život zauvijek.

"Film govori o tome kako se pripremiti za loša vremena i kako ih preživjeti".

Glavnu ulogu u filmu tumačit će 12-godišnji Mađar, koji, rekao je redatelj, još s time nije upoznat.

Koltai, koji je snimio desetak filmova s mađarskim oskarovcem Istvanom Szabom, najavio je da bi "Čovjek bez sudbine" premijeru trebao imati do kraja iduće godine.

(Hina) ag bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara