FILMSKI FESTIVAL U SAN SEBASTIANU ISTRAŽUJE SVIJET PUN PROTURJEČJA

Ovogodišnje, 51. izdanje međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, bavit će se u velikoj mjeri istraživanjem "svijeta punog proturječja", a u opsežnom programu, osobito južnooameričkih filmova, brojni spadaju u tzv. "angažirane".

U borbi za najvredniju nagradu festivala Zlatnu školjku sudjelovat će 16 filmova, nakon što je prošle godine pobijedio film "Ponedjeljci na suncu" Fernanda Leona de Aranoe.

Nagradu za životno djelo Donostia (baskijsko ime za San Sebastian) ove će godine dobiti troje glumaca - Francuskinja Isabelle Huppert i Amerikanci Sean Penn i Robert Duvall.

Osim španjolskih, u programu će biti filmovi iz Danske, Koreje, Nizozemske, Njemačke i Velike Britanije, a festivalska publika imat će priliku vidjeti najnoviji film Francuza Jacquesa Rivettea "Priča o Marie i Julienu" kao i "Veronicu Guerin", film Joela Schumachera o irskoj novinarki ubijenoj 1996. dok je istraživala mafijaške puteve droge u Irskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suite Habana", kronika uobičajenog dana u Havani, koja se smatra najboljim kubanskim filmom zadnjih godina, u režiji Fernanda Pereza, otvorit će festival, a zatvorit će ga "Open Range" Kevina Kostnera, koji se prikazuje izvan konkurencije.

Službenim žirijem predsjedat će američki glumac Chaz Palminteri, a pomoćnici će mu biti argentinski redatelj Hector Babenco, britanski redatelj Hugh Hudson i francuska glumica Bulle Ogier.

Festival se održava od 18. do 27. rujna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara