54.81.232.54 US
 

Flego: Senat ne može ukinuti izmjene odluke ministarstva o visini školarina

Piše:
četvrtak, 16.10.2003. 19:03
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAKLJUČCI Senata Sveučilišta u Zagrebu ne mogu ukinuti odluku Ministarstva znanosti i tehnologije o izmjenama i dopunama Odluke o visini školarina u 2003./2004. akademskoj godini od 11. rujna, stoji u današnjem priopćenju ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege.

Osim toga, Senat Sveučilišta nikako ne može biti tijelo koje bi bilo ovlašteno osloboditi visoka učilišta od obveze postupanja sukladno odlukama Ministarstva znanosti i tehnologije, ističe ministar u očitovanju o odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu o, kako se navodi u očitovanju, nepoštivanju odluke Ministarstva o visini školarina.

Naime, Senat je na sjednici održanoj 14. listopada zaključio da odluku o vraćanju školarina na prošlogodišnju razinu treba povući kao pravno neutemeljenu, neetičnu i kao neprimjereno rješenje, o čemu je jučer izvijestila rektorica Helena Jasna Mencer.

Ministar Flego podsjeća da je Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju utvrđeno da će odredbe Zakona koje se odnose na financiranje znanosti i visokoga obrazovanja stupiti na snagu 1. siječnja 2004. te da će se do tada financiranje obavljati prema odredbama koje su vrijedile do stupanja na snagu Zakona.

Iz toga pak, ističe se, nedvojbeno proizlazi da za sada ostaje na snazi odredba Zakona o visokim učilištima kojom se eksplicite utvrđuje da visinu školarina za studije na javnim učilištima utvrđuje Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Sukladno tomu, dodaje se, jedino je Ministarstvo u ovome trenutku ovlašteno utvrditi visinu troškova školarine što je i učinjeno donošenjem Odluke o broju mjesta za upis studenata u I. godinu studija koji će studirati uz potporu Ministarstva znanosti i tehnologije na javnim visokim učilištima u 2003./2004. akademskoj godini i o visini školarine od 2. lipnja ove godine.

Osim toga, naglašava se da je Ministarstvo, vodeći računa o različitosti potreba visokih učilišta i prilikom donošenja lipanjske odluke ostavilo visokim učilištima mogućnost da sama utvrde iznos školarine unutar određenih maksimalnih iznosa.

Time je visokim učilištima omogućeno i da, ako smatraju da povećanje nije potrebno, ostanu kod postojećih iznosa školarina.

Ministar drži da je većina fakulteta postupila "neetično", utvrdivši maksimalne iznose školarina usprkos jasno izraženom neslaganju studentskih predstavnika.

Zato je pak Ministarstvo, nakon protesta studenata i roditelja, a na temelju prethodnih konzultacija u Vladi, odlučilo izmijeniti Odluku iz lipnja i odrediti fiksne iznose školarina da bi studente i njihove roditelje koji, i kao porezni obveznici participiraju u financiranju visokih učilišta, zaštitilo od prevelikih školarina.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije